Ambient
172 ogledov

Majhno stanovanje skriva obilico presenečenj

Mikro stanovanje, Brad Swartz
1/12
Žurnal24 main
Par živi v mikro stanovanju, velikem zgolj 27 m2, z veliko pretočnega prostora za shranjevanje. Arhitekt Brad Swartz je projekt začel z eno sobo in oblico kreativnosti, ter z nalogo funkcionalne razširitve stanovanja.

Stanovanje, ki se nahaja v Avstraliji, lahko brez težav nudi dom paru. Življenje na tako mali površini je potrebon skrbno načrtovati kot dinamičen prostor. Zaradi tega je arhitekt združil aktivne prostore, kot so kuhinja, jedilnica in dnevna soba v celoto, ki pa vseeno nudi različne načine uporabe.

Kot odsev urbanega življenjskega sloga je arhitekt zasnoval stanovanje, v katerem se socialni in privatni vidik življenja prepletata. Čeprav se zdi, da stanovanje premore zgolj osnovne funkcije, pa bi bili presenečeni nad spoznanjem, da je vanj vključen tudi majhen utility, jedilnica in ostalo. Omare, ki skrivajo in po potrebi odpirajo različne funkcije, so namreč osnovni koncept tega mikro stanovanja.

Pametno oblikovanje majhnih prostorov je izjemnega pomena predvsem v prenatrpanih mestnih središčih, s čimer lahko arhitekti zagotovijo ekonomsko dostopno življenje šibkejšim slojem v urbanih centrih.

Fotografije Katherine Lu ujamejo prav vse načine, na katere je stanovanje vpleteno v življenje lastnikov in obratno. S premikanjem pohištva (izvlačenjem, odpiranjem in premikanjem drsnih vrat) se namreč odkrivajo novi in novi načini uporabe prostora.

via Freshome

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.