Ambient
319 ogledov

Med iz pipe

flow hive
1/4
Žurnal24 main
Flow Hive je revolucionarni čebelarski izum, s katerim boste lahko pridelovali med brez odpiranja čebelnjaka in razburjanja čebel. Ta izjemni projekt je bil predstavljen na platformi za množično financiranje Indiegogo s skromnim ciljem zbrati 20 tisoč dolarjev.

Projekt pa je čez noč postal svetovna uspešnica, saj je zbral kar nekaj več kot 12 milijonov dolarjev!

Flow Hive je rezultat desetletnega dela Cedarja Andersona in njegovega očeta Stuarta. Družina čebelarjev je svojo tradicijo nadaljevala iz roda v rod in mali Cedar je postavil prvi čebelnjak že pri šestih letih. Vse se je začelo, ko je nekega večera pri obiranju medu iz čebelnjaka zmotil čebele, in te so ga napadle - da se je rešil, jih je moral dosti ubiti. Od takrat naprej sta z očetom iskala način pridelave medu brez motnje in ogrožanja čebel.

Izdelala sta okvir, ki ga sestavlja skoraj popolno satovje. Čebele to satovje dopolnijo z voskom, nastale celice napolnijo z medom ter jih zapečatijo, ko so polne. Ko je okvir poln, je čas za obiranje medu. S posebnim orodjem satovje za malenkost zamaknemo, s tem podremo voščeni del in odpremo kanale, skozi katere steče med. Preko lija ga iz okvirja prenesemo direktno v kozarec. Čebel, ki ostanejo na površju satovja, med obiranjem ne zmotimo. Med pridobimo dobesedno »iz pipe«!

Čeprav je proces pridelave medu s tem preprostim izumom poenostavljen, pa morajo hobisti vedeti, da je pri obiranju še vedno potrebna uporaba dima in zaščitnih oblačil ter da je zagotavljanje dobrih življenjskih pogojev za čebele še vedno njihovo delo: včasih je čebelnjak potrebno pregledati in ga v primeru bolezni ali naselitvi drugih žuželk tudi ustrezno izprazniti in očistiti. Čebeljim pikom se torej vseeno ni moč povsem izogniti!

 Foto: Indiegogo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.