Ambient
50 ogledov

Mladi arhitekti so KSEVT dobesedno postavili na zemljevid sveta

AA Visiting School Slovenia 2015 Žurnal24 main
Napis DON'T PANIC je viden iz vesolja.

AA visiting school je poletna šola, ki je bila letos že drugič organizirana v Sloveniji v sklopu programa Visiting School priznane mednarodne arhitekturne šole Architectural Association iz Londona.

Nanoturizem

Nanoturizem je tudi letos osrednja tema raziskovanja in delovanja AA Visting School Slovenia. Nanoturizem – kreativna kritika na obstoječo, trajnostno neobstojno in hitrorastočo panogo turizma – se spopada z vprašanjem alternative obstoječemu modelu, ki jo najde v lokalno orientiranem in trajnostno usmerjenem turizmu. Lani je bila delavnica organizirana v okviru ljubljanskega Bienala industrijskega oblikovanja (BIO 50), kjer so bili rezultati delavnice predstavljeni širši javnosti in kritično odlično sprejeti. Več o lanskoletnih rezulattih lahko najdete na povezavi

KSEVT

AAVSS 2015 se je odvijal v objektu Kulturnega Centra Evropskih Vesoljskih Tehnologij (KSEVT) v Vitanju, ki je od svoje uradne otvoritve leta 2012 v Vitanje privabil več kot 30 tisoč obiskovalcev letno. Prav v tem mladi arhitekti vidijo priložnost za razmislek o odnosih med institucijo KSEVT, njenimi obiskovalci in prebivalci Vitanja. Tako so med 4. in 17. julijem v Vitanju pod okriljem mentorja Aljoše Dekleve in somentorjev Jakoba Travnika in Blaža Šefa nastale štiri prostorske instalacije.

 

DON'T PANIC: Vitanje Space Call

Enkratna umetniška instalacija, razvita v sodelovanju z lokalno skupnostjo v Vitanju, je projekt družbeno ozaveščene umetnosti, ki s preprostim skupinskim dogodkom, »flash mobom«, dokazuje, da lahko majhna skupnost komunicira z vesoljem.

Napis DON'T PANIC (BREZ PANIKE), zložen na vitanjski pokrajini, bo od zdaj naprej viden iz vesolja in postal del spletnega zemljevida Google Maps.

 

EXPANDING KSEVT: The Outer Space Experience

Obstoječa razstava KSEVT je zdaj razširjena na okoliška pobočja Vitanj, v objekte, iz katerih je moč opazovati vas, institucijo KSEVT in zvezdnato nebo. Objekt obiskovalca osami in odtuji od vsega znanega in z igro svetlobne refleksije omogoča izkušnjo večkratnih sončnih vzhodov. V vesolju jih astronavt doživi kar šestnajst.

 

KSEVT AS PLAYGROUND: Lost in Space

Po zgledu stare otroške igre so študentje oblikovali prostorsko intervencijo, ki posameznike spodbuja, da preko različnih načinov gibanja v prostoru doživijo dinamično telesno izkušnjo. Instalacija je umeščena v osrednji prostor KSEVT-a, kjer se obiskovalci zdaj gibljejo na nenavaden način po neusmerjenem polju reakcij.

 

SPACE APPROPRIATION: Outer Space in Public Space

Z namenom šrijenja javnega programa, ki obdaja KSEVT, so udeleženic delavnice vdrli v že obstoječe strukture, spodbudili nove načine uporabe in razumevanja vsakdanjih javnih elementov ter jih povezali s planetarno izkušnjo. Tako je bila vzpostavljena še ena, drugačna, vez med skupnostjo Vitanja in programom KSEVT-a.

Fotografije: arhiv AAVSS

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.