Ambient
746 ogledov

Najboljša metoda za hitro pospravljeno stanovanje

pospravljanje Žurnal24 main
Metoda treh košar je izjemna (in preprosta) rešitev, s katero boste razdejano stanovanje pospravili trikrat hitreje.

Če se včasih (ali pa dnevno) znajdete sredi stanovanja, ki izgleda kot da bi ga ravnokar razdejal orkan, in morate pospraviti na hitro (ker se je najavila tašča) ali pa ste siti vsakodnevnega neskončnega prenašanja stvari iz sobe v sobo (tisti z otroci boste razumeli), potem imamo za vas čudovit nasvet. Z uporabo metode treh košar boste stanovanje pospravili trikrat hitreje.

Prvi korak: Nabavite si košaro

 

 

Ta košara bo postala vaša najboljša prijateljica, zato jo izberite skrbno. Naj bo plastična - te zdržijo najdlje. Velika naj bo ravno toliko, da jo lahko naslonite na bok in držite z eno roko ali pa naj ima ročaj.

Če ste zelo zagnani (ali pa se k vam pogosto najavi tašča in morate biti zato še efektivnejši), nabavite tri košare, čeprav po večini zadostuje že ena.

 

Drugi korak: V kuhinjo!

 

 

Najbrž tudi vi včasih leno povečerjate pred televizijo in na kavni mizici pustite krožnike, kozarce, ovitke čokolad in zamaške steklenic. Ko ste prehlajeni, se vam po prav vsaki površini valjajo posmrkani robci, pa tudi iz kopalnice se vam včasih ne ljubi odnesti prazne embalaže šampona. 

Vse to v košaro! In hitro! Sprehodite se iz sobe v sobo in - namesto da bi nosili krožnik po krožnik ali odpadek po odpadek - vse skupaj zložite v košaro in odnesite v kuhinjo. Tam reciklirajte smeti in umazano posodo zložite v pomivalni stroj. (Ko ste že v kuhinji, tudi ostalo posodo zmečite v stroj in obrišite pulte, umivalnik in vrata hladilnika.)

 

Ker se niste zamudili z večkratno potjo iz sob v kuhinjo oziroma ker vas vmes ni zmotilo umazano ogledalo ali razmetani čevlji, ste ravnokar prihranili vsaj pet minut vašega časa. 

Popolnoma izpraznite košaro in jo po potrebi splahnite z vodo.

 

Tretji korak: Uredite oblačila

 

 

Nogavice v dnevni sobi in hlače, vržene čez stol  - vse to v košaro! Vsebino košare stresite na veliko površino - mizo, posteljo - in se lotite zlaganja. Umazana oblačila odvržite direktno v koš za perilo, zložena pa vrnite v košaro in jih raznosite po omarah.

Zdaj imate pod nadzorom že 3/4 vsakodnevnega nereda in stanovanje izgleda že skoraj čisto!

 

Četrti korak: Pospravite še vse ostalo

 

 

Če smo čisto iskreni, tale korak potrebuje še predkorak: Vsaki stvari namenite svoje mesto. 

To ne bi smelo biti težko, saj sta knjižna polica in omara za čevlje poimenovani tako z razlogom. Vseeno si za vsako novo stvar, ki jo prinesete v dom - pa naj bo to najmanjši gumb ali pa zimske gume - izberite prostor.

Potem pa vse stvari, ki ste jih čez dan pustili ležati tam, kamor so padle (otroške igrače, knjige, polnilce za telefone, ustvarjalni material itd.), zložite v košaro. Ko ste pobrali prav vse, jih ponovno stresite na prazno površino in razporedite po prostorih. Nato jih v skupinah (otroške igrače, kopalniški pripomočki, knjige itd.) vrnite na svoje mesto.

Če vas preseneti zvonec na vratih pa brez slabe vesti košaro potisnite pod posteljo ali spravite v garažo - sortirate lahko kasneje. (Če imate tri košare, lahko z vsemi tremi naredite enako - nihče vas ne bo obsojal, če košaro z oblačili potisnete v omaro 'do jutri' - prej ali slej boste potrebovali čista oblačila...)

S tem, ko se osredotočite na zbiranje, sortiranje in pospravljanje samo določenih kosov, ste pri svojem delu bolj efektivni in za to porabite manj časa. S takšno metodo je stanovanje preverjeno pospravljeno v nekaj minutah.

Naslovna fotografija: eddiedangerous via Flickr

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.