Ambient
11 ogledov

Ničenergijsko pohištvo uravnava sobno temperaturo

Zero Energy Furniture Žurnal24 main
Miza oblikovalcev Raphaëla Ménarda in Jean-Sébastiena Lagrangea absorbira in oddaja toploto glede na temperaturo prostora, v katerem se nahaja.

Prvi izdelek iz kolekcije Zero Energy Furniture je namizna ploskev iz masivnega hrasta, z dnom iz valovite pločevine in hrastovimi nogami.

Zasnovana je tako, da vpije odvečno toploto, ko se temperatura prostora dvigne nad 22 stopinj Celzija. Toploto nato spusti nazaj v prostor, ko temperatura prostora pade pod mejo dvaindvajsetih stopinj. Miza deluje kot termostatski grelec.

Vosek, ki spreminja agregatna stanja (Phase Change Material, PCM), je umeščen med leseno površino in aluminijastim dnom in se pri 22 stopinjah stopi in pri tem absorbira toploto iz okoliškega zraka. Ko pa temperatura pade, se vosek ponovno strdi in pri tem v prostor odda odvečno energijo v obliki toplote.

PCM vosek je bil izdelan za področje gradnje, saj je sposoben hraniti veliko količino termalne enerije pri relativno majhni prostornini. Aluminijasta pločevina je dober prevodnik toplote, njena površina pa je z zgibanjem še povečana, zato je izmenjava toplote med prostorom in PCM materialom učinkovitejša. Valovitost tudi poveča trdnost mizne ploskve. Oblikovalca sta želela veliko mizo podpreti zgolj na dve točkah, zato je strukturna rigidnost zgibanega aluminija prišla še kako prav.

Tudi masivni hrast je bil izbran tako zaradi estetskih kot termalnih značilnosti, saj je dober material za izolacijo, zato je izmenjava toplote na spodnji strani učinkovitejša.

»Ta tehnologija bi bila lahko zelo uporabna v prostorih z več delovnimi površinami, sejnih sobah, učilnicah, pa tudi restavracijah – rada bi izdelala nekaj variacij, ki bi se lažje vklopile v različne kontekste,« pravi Lagrange.

Fotografije: Dezeen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.