Ambient
61 ogledov

Notranje oblikovanje prispeva h kvaliteti spolnega življenja

spalnica Žurnal24 main
Za pomanjkanje spolnega življenja ne smemo več kriviti stresa, tašče in nabranih kilogramov – težava se skriva v ureditvi vaše spalnice.

Na splošno je za pomanjkanje spolnega življenja kriv naš partner – ali pa to, da ga nimamo – stres, služba, šef, leta, kilogrami, otroci, starši, tašče in tasti, prazniki, pomanjkanje spanca, novi projekti, brezposlenost ... Seveda, izgovorov je mnogo.

Toda skoraj nikoli ne pomislimo na to, da je za dobro spolno življenje potreben tudi ustrezen prostor. Kot da bi v restavraciji cenili zgolj meni, ne pa tudi porcelana, kristala, jedilnega pribora, prtov, prtičkov, glasbe ter vzdušja. Pri spolnem življenju je podobno: na naše poželenje v spalnici vplivajo rjuhe (ki po ničkolikih srečanjih s pralnim strojem zaživijo popolnoma svoje življenje), vzmetnica (ki je dokazano najogabnejša stvar v vašem stanovanju), ter prijetnost (in pospravljenost) prostora.

Kot poroča Telegraph, se je japonski arhitekt Rintaro Kikuchi specializiral za ustvarjanje ljubezenskih gnezdec v urbanih središčih Japonske, kjer več kot polovica odraslih sploh nima spolnih odnosov. Za to krivi majhna in prenatrpana stanovanja, v katere nas je sram povabiti goste. Njegovi interierji vključujejo veliko naravne svetlobe, kuhinje, v katerih z lahkoto kuhata dva, kopalnice, dovolj velike za skupno tuširanje ter v enem primeru, drog za striptiz. Vse to naj bi doprineslo k izboljšanju splongea življenja njegovih samskih naročnikov.

Kikuchijev ključ za oblikovanje ljubezenskega gnezda je torej v urejenem stanovanju, ki nas osrečuje in nam je v ponos in v katerem lahko par kvalitetno preživlja prosti čas. Nekaj dodatnih nasvetov za ureditev prijetne spalnice, ki bo prispevala k kvaliteti vašega spolnega življenja, pa smo nabrali mi.

Zunanjost je prav tako pomembna kot notranjost

Poskrbite, da bodo okna opremljena z žaluzijami ali težkimi zavesami: težko se je sprostiti, če vemo, da imajo sosedje neposreden pogled na naše ležišče. Prav tako je dobro zvočno izolirati prostor s preprogami, težkimi zavesami in oblazinjenim pohištvom, saj je strah, da bi nas slišali sosedje, otroci ali (bog ne daj) tašča, večkrat razlog za nizko spolno slo.

 

Ne postavljajte ničesar pod in nad posteljo

Ključni element pri urejanju spalnice je posteljni okvir (naj bo lesen), pod posteljo in nad njo pa naj ne bo ničesar. S tem se izognemo neprijetnim srečanjem glave z obešenimi omaricami ter spodbudimo pretok zraka in s tem – po feng shui-ju – pretok pozitivne energije.

 

Tople barve

Psihologija barv je pomembna v prostorih, kjer se večkrat znajdemo brez oblačil (poleg kopalnice je na seznamu 'hladnih prostorov' takoj zatem spalnica). Bela spalnica deluje kot hladilnik: topleje se bomo počutili v prostorih, obarvanih s toplimi barvami – rdečo, oranžno ali v zemeljskih odtenkih. Če ne želite preobremeniti sobe, se odločite zgolj za rdeče rjuhe ali zavese.

Izbor trendovskih barv za leto 2016 lahko najdete tu.

 

Dekoracija

Da bo spalnica vabljiva, tudi če ste samski, opremite vse v paru – ob posteljo namestite dve nočni omarici, nad njo dve lučki za branje, dovolj prostora naj bo na obeh straneh posteljnega okvira. Obesite slike in dodajte rastlinje (samo ne pustite, da se posuši). Družinske fotografije pa raje pustite za kak drug prostor.

 

Red

Potrebno je vzpostaviti urejeno ter preprosto vzdušje, da nam misli ne odplavajo drugam. To pomeni urejene omare, pospravljena oblačila ter čimmanj navlake. Posebno se je potrebno potruditi pri izločanju televizije, računalnikov in telefonov iz spalnice, saj je tako pozornost od našega partnerja preusmerjena v digitalni svet.

Za nasvet, kako za vedno pospraviti svoj dom, smo se obrnili na knjigo japonske gurujke Marie Kondo.

Fotografije: arhiv arhitekta, Pixabay

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.