Ambient
169 ogledov

Notranje oblikovanje: trendi za leto 2016

notranje oblikovanje: trendi 2016 Žurnal24 main
Čeprav se leto 2016 hitro približuje, so trendi in specifični stilistični pristopi letošnjega leta tako raznoliki in bogati v izrazju, da jih je skoraj nemogoče strniti v preprosto napoved za naslednje leto. Vseeno izstopa nekaj inovativnih elementov notranjega oblikovanja.

Med mnogimi spremembami, ki smo jih videli letos v oblikovanju inter- in eksterierja, jih je nekaj zelo prepoznavnih – najprej močna, vitalna in igriva barvna lestvica, drugič pa poudarek na okolici in naravi, ki se v stanovanju včasih znajde v nenavadnih prostorih – npr. v kopalnici ali kuhinji. Toda novosti presegajo le to – gre za bogatost z dodatki za dom, za izjemno funkcionalno rabo prostora, ki pa je hkrati minimalistična, pa tudi za žlahtnost in glamur uporabljenih materialov – bakra, medenine in marmorja. Poglejmo vsak trend posebej.

Barve in materiali

Barvna paleta je bila letos napolnjena z odtenki rožnate, 'meseno' rdeče in breskove. Oblikovalci si drznejo ustvarjati nove trende z izbiro novih, živih odtenkov. Prednost takšnih barv je njihova vsestranskost, saj jih je mogoče uporabiti v prav vsakem prostoru v neskončnih kombinacijah.

Domači dodatki in pohištvo bodo izstopali v olivno zelenih ter mornarsko ali temno modrih odtenkih – in izžarevali mir in sproščenost. Kombiniranje s sijajnimi materiali – predvsem kovinami – pa bo uravnotežilo zemeljski in zračni aspekt opreme prostorov.

Podobno močan trend za leto 2016 je prisotnost materialov kot so medenina, baker, les in marmor. Raznolikost uporabe teh materialov in njihove prijetne karakteristike odpirajo široko polje uporabe v notranji opremi.

Dekor leta 2016 je poln naravnih materialov: kot na primer plutovine in marmorja, ki se v interierje vračata s svetlobno hitrostjo, pa lesa, kamna in surovega betona, ki ostajajo s svojo brezčasno prezenco. Trend povratka k naravnim materialom se vidi tudi v izjemni priljubljenosti naravnih in vrtnih elementov v naših stanovanjih, o čemer pišemo nižje.

Ureditev tlorisa in funkcionalnost dodatkov

Pri sodobnih ureditvah interierja je moč opaziti še eno večjo spremembo in sicer prisotnost funkcionalnih dekorativnih elementov, kar pomeni, da se lahko brez slabe vesti odpovemo vsem zgolj okrasnim predmetom in jih nadomestimo z uporabnimi vazami, čajniki in vzglavniki.

Minimalistična in pametna ureditev in izraba tlorisa nosi izjemnen pomen pri oblikovanju našega življenjskega sloga: kuhinja, na primer, je lahko popolnoma skrita ali pa ponudi dodaten prostor za zabavo, lahko pa celo izskoči iz omare, ko jo potrebujemo. Dandanes se premikamo proti minimalističnemu modelu, ki s tiho estetiko dovoljuje, da se umaknemo iz mestnega vrveža. Igranje z optičnimi iluzijami v okoljih, kot sta kuhinja ali kopalnica, uporaba tapet ali zelenih sten: vse je dovoljeno, da le pridobimo nekaj prostora in dodamo šarm.

Velika novost pa je spreminjanje domačega okolja – s kopalnico na čelu – v wellness. Iz strogo utilitarnega prostora je kopalnica postala prostor sproščanja. Kmalu bo nekaj vsakdanjega, da v njo postavimo klopi in stole, saj se ve več ljudi v kopalnico zateka po prepotrebno sprostitev: v njej poslušajo glasbo, berejo ali odklopijo svet. Kopalnico lahko še nadgradimo tako, da jo spremenimo v razkošen in vabljiv vrt.

Narava in bogata prezenca narave

Obilica zelenja je gotovo trend, pa ne le v kopalnicah – glavno vodilo oblikovalcev in arhitektov je namreč skrb za naročnika in njegovo dobro počutje, zdravje in kar največje možno sobivanje z naravo. Približevanje narave notranjim prostorom ni namenjeno le estetiki, pomirjanju in bogatenju življenja stanovalcev, pač pa je v mnogih primerih tudi praktična rešitev nekaterih težav.

Rastlinje namreč pomaga pri ventilaciji stanovanja in vnosu svežega zraka vanj, nadzoruje pa tudi vlažnost. Vzgoja zelenjavnega vrta pa nam, na primer, olajša dostop do svežih začimb, dišavnic in hrane, hkrati pa to lahko postane konjiček ali pa učna izkušnja za otroke.

Zaključimo lahko, da nas vse te spremembe vodijo k prefinjenim, toplim in uravnoteženim bivalnim prostorom: barve so igrive, zabavne in umetniške, materiali so plemeniti in naravni, organizacija prostora in detajlov je funkcinalna in minimalistična, vseprisotnost zelenja pa naš dom približa naravi na premišljen način.

Fotografije: InteriorZine 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.