Ambient
165 ogledov

Oprema mansardnega stanovanja v Ljubljani

Stanovanje AAA, Projektarna
1/10
Žurnal24 main
Dvoetažno stanovanje se nahaja v prenovljeni mansardi staromeščanske hiše v centru Ljubljane; namenjeno je mlademu paru, ki je želel sodobno, funkcionalno opremljeno stanovanje, z dobrim izkoristkom danega prostora.

Dolga in relativno ozka tlorisna zasnova stanovanja je zahtevala temeljit premislek in smiselno razporeditev pohištva.

Kuhinja, jedilnica ter dnevna soba z delovnim kotičkom tvorijo enoten prostor, ki ga kopalnica, umeščena ob obstoječe dimniške in inštalacijske jaške, vizualno in funkcionalno ločuje od spalnice. Drugi obstoječi polni volumen z manjšim wc-jem za goste, ki ga oklepajo dimniške tuljave, s svojo postavitvijo nakaže vhodni predprostor, na drugi strani pa oblikuje delovni kotiček.

V osrednjem, bivalnem delu, dvovišinska jedilnica postane srce stanovanja, prostor za srečevanje in druženje. V galerijskem delu se nahajata dodatna kopalnica ter manjša večnamenska soba, ki se zlahka preobrazi v sobo za goste, dodaten delovni prostor ali manjšo otroško sobo. 

Zaradi želje naročnikov po čimvečji izkoriščenosti prostora (mansardna lega stanovanja pomeni tudi manjši izkoristek po višini), so vzdolž vseh niš, ob stenah sob in hodnikov nameščene po meri izdelane omare, ki segajo do stropa, izkoriščen pa je tudi prostor pod stopnicami. Pohištveni elementi se v območju dnevne sobe znižajo, kar prostor optično poveča in ga odpre, hkrati pa edina prazna stena nudi prostor za postavitev umetniških del, s katerimi želita naročnika stanovanju dati dokončno podobo. 

Lesena dekorativna obloga predprostora ima poleg estetske tudi veliko uporabno vrednost, saj številne izvlečne lamele služijo kot večnamenski obešalniki.

Minimalističen pristop k oblikovanju prostora se poleg oblikovanja pohištva odraža tudi v redukciji materialov in barv. Ob dveh osnovnih barvah (beli in sivi), ki sta prisotni skozi vse prostore, je prisoten še hrastov les. Masiven hrastov parket večjega formata dodaja pridih starega, medtem ko pohištvo iz krtačenega hrastovega lesa daje kontrast s pridihom sodobnega.

skupna površina: 106,3 m2, projekt izveden leta 2014

avtorji: Projektarna (Miklavž Tacol, u.d.i.a, Katja Ševerkar u.d.i.a, Mitja Zorc, u.d.i.a), fotografije: Boštjan Tacol 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.