Ambient
2671 ogledov

Otroška soba po načelih Marie Montessori

otroška soba Žurnal24 main
Soba po vodilih vzgoje Montessori spodbuja osebno rast otroka preko omogočanja njegove samostojnosti.

»Za otroka moramo ustvariti okolje, ki ga z lahkoto uporablja: majhen kotiček za umivanje, lastne predalnike, pomanjšane vsakodnevne predmete, majhno posteljo, na kateri ponoči spij, pokrit z atraktivno odejico, ki jo zjutraj sam pospravi. Moramo mu zagotoviti okolje, v katerem lahko živi in se igra; tako bo cel dan aktivno delal s svojimi ročicami in komaj čakal, da se sleče, uleže in zaspi.«

- Maria Montessori

Naj bo soba narejena iz otrokove perspektive. Vprašajte se: Za kaj otrok večkrat prosi? Obstaja način, da bi mu to naredili bolj dosegljivo? Kaj vi pogosto naredite namesto vašega otroka, čeprav bi bil sposoben to opraviti tudi sam?

 Odstranite nepotrebno

Otroške sobe naj bodo preproste. V njih naj ne bo preveč igrač, ogromnih kosov pohištva in ostale šare, ki jo s seboj prinese otrok. Okolje naj bo preprosto in jasno, ustvarjeno prav zanj.

 

 Police in aktivnosti

Dojenčki in otroci potrebujejo nizke police, ki jih z lahkoto dosežejo. Tako bodo med različnimi ponujenimi aktivnostmi lahko izrali sami in s tem krepili svojo samostojnost. Tudi stolčki in mizice morajo biti prilagojeni otrokovi velikosti, da bodo z lahkoto splezali nanje.

 Otroci naj imajo vedno na voljo nekaj aktivnosti, primernih za njihova leta. Dojenčkove igrače naj razvijajo njegove čute in pomagajo pri razvoju motoričnih sposobnosti. Otroci naj imajo vedno pripravljenih nekaj igrač, ki nadgrajujejo njihove sposobnosti, spodbujajo ustvarjalnost in dolgo samostojno igro. Na eni polici naj bo samo ena igrača, če pa je delčkov igrače več, naj bodo pospravljeni na pladnju ali v košarici. Večkrat na teden igrače zamenjajte, da otroku ne bo dolgčas.

Tak način izbire aktivnosti ima več prednosti: otrok ni prestimuliran in se lažje zaplete  dolgotrajno igro, pa tudi pospravljanje je lažje in hitrejše.

 

 Ustvarite otroku prijazen delovni kotiček

Delovni kotiček naj sestavljata vsaj stolček in mizica v otroki velikosti ter police ali nizka omarica z ustvarjalnimi pripomočki in knjigami. Podobno lahko ustvarite kotiček za ustvarjanje, opremljen z voščenkami, papirjem, risalno tablo, plastelinom, kolaž papirjem itd. Poleg razvoja ustvarjalnosti bodo vaši malčki razvjalu tudi svoje fine motorične sposobnosti.

 

 Otroška postelja

Vzgoja po načelih Montessori zagovarja spanje na vzmetnici, položeni na tla (in ne v zibki ali otroški posteljici), saj se tako lahko otrok sam odloči, kdaj bo zaspal in kdaj bo vstal. Čeprav se ideja zdi nekoliko nenavadna, starši zagotavljajo, da se otrok spremembe navadi hitro in z veseljem. Pokrit naj bo z odejico, ki jo (ko je tega zmožen) vsako jutro tudi sam pospravi. Otrokov čut za neodvisnost se bo iz dneva v dan povečeval.

 

 Previjanje in osebna higiena

Ne zapravljajte denarja za previjalno mizo, otroka (sploh, ko je že malo bolj mobilen in mu je previjanje zoprno) najlažje previjemo kar na tleh. Poskrbite za mehko in toplo podlago, na katero položite tetra pleničko. Ko je otrok malo večji, mu postavimo lastno »stranišče« - poleg kahlice namestimo toaletni papir in koš za umazano spodnje perilo, v primeru, da pride do nesreče, ne pozabimo pa tudi na majhno posodo z vodo in brisačko, da si lahko sam umije roke.

 Podobno je z večerno in jutranjo osebno higieno: otroku olajšajmo dostop do umivalnika s pručko, na njegovo višino pa mu namestimo tudi ogledalo ter držalo za zobno ščetko in zobno pasto.

 

 Oblačenje

V omari naj ima nameščene nizke police, predale in obešalnike, ki jih z lahkoto doseže sam. Tja vsak teden postavite izbor oblačil, ki jih nato otrok obleče sam. Za lažje preoblačenje mu namestite stolček, ob stolček pa nujno postavite še košaro za umazano perilo.

 

 Dekoracija in senzoričnost

Na steno naj bodo v višini otroka obešene zanimive fotografije, umetniška dela, ura, ogledalo, luč itd., ki bodo spodbujale otroško zaznavo. Na isti višini naj bodo pritrjena tudi stikala luči, če je to možno, pa tudi nizke kljuke za vrata.

 Senzorične aktivnosti pomagajo otroku spoznati in razumeti različne velikosti, oblike, barve, teksture, vonje in okuse. Soba naj bo opremljena z različnimi materiali: lesom, kovino, tekstilom, ki jih bo otrok spoznaval preko dotika in vida. Ne pozabite krepiti njihove senzorične zaznave z ustvarjanjem različnih kotičkov: visokih, majhnih, temnih, ozkih, prosojnih itd. – to lahko npr. storite z majhnimi šotori.

Več fotografij otroških sob po načelih vzgoje Montessori si lahko ogledate na našem Pinterestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.