Ambient
77 ogledov

Pet napak pri opremljanju majhnega prostora

majhno stanovanje Žurnal24 main
Večje ni vedno boljše. Ljudje se vedno bolj zavestno odločajo za skromenjše življenje, a pri opremljanju manjših prostorov velikokrat pride do napak. Katerih, smo navedli v članku.

1. Slaba razsvetljava

Majhen prostor je eno, majhen in temen prostor pa nekaj popolnoma drugega. Samo s pomočjo dobre razsvetljave lahko popolnoma spremenimo prostor in ga - če osnovna svetila dopolnimo z oblikovalskimi kosi - tudi okusno opremimo. 

Vsaka soba - ne glede na njeno namembnost - mora skozi svojo razsvetljavo pripovedovati zgodbo. Začnite z osnovo - naj bo to eno osrednje stropno svetilo, oziroma, še boljše, kombinacija v strop vgrajenih reflektorjev - in dodajte samostoječe svetilo, lestenec ali stensko svetilo za ustvarjanje raznolikih ambientov, zaradi česar bo soba izgledala prostornejša. 

Posvetite se tudi študiji naravne svetlobe - naj bodo zavese svetle in prosojne, pohištvo pa čim nižje, da v prostor prepusti kar največ naravne svetlobe.

 

2. Gole stene

Največjo površino v vsakem prostoru predstavljajo stene, toda vse preveč se nas odloča za to, da jih pustimo gole. Predvsem pri majhnem prostoru obstaja opremljevalski mit, da bo preveč vizualne nasičenosti prostor optično zmanjšalo. 

Velja nasprotno: bolj, kot je površina razdrobljena, večja bo izgledala. Pozorni moramo biti zgolj pri izbiri tonov (izberemo močne, a dopolnjujoče se barve, ki bodo na steni ustvarile kompozicijsko celoto), vizualne teže (izberemo npr. odtise grafik namesto oljnih slik in tanke okvirje namesto debelih) in proporca med polnim in praznim (poskrbite, da bo stenska galerija, samolepilna nalepka ali kompozicija knjižnih polic zapolnila večji del izbrane stene - priporočamo med 40 in 60 % površine).

 

3. Miniaturno pohištvo

Večkrat ponavljamo napako in majhne prostore opremljamo z miniaturnimi verzijami pohištva, ki si ga želimo. To ni potrebno! Da bi dobro opremili katerikoli prostor, ga moramo dobro poznati, ga vzljubiti in ustvariti. Majhen prostor z majhno preprogo in majnim kavčem je slab prostor, saj bo izgledal prenapolnjen. Raje izberite kose pohištva, ki jih želite, ki so veliki in posebni in potem izberite dopolnilne kose, ki so lahko manjši, bolj nevtralni in nevpadljivi. 

Dodaten nasvet: ne potiskajte vsega pohištva ob stene, saj tudi to optično zmanjša prostor. Med kavčem in steno pustite nekaj centimetrov in prostor bo v trenutku izgledal bolj pretočen in s tem večji.

 

4. Odstranite navlako

Pri ustvarjanju navidezno velikega prostora je velik poudarek na 'zračnosti' - ravnotežjem med polnim in praznim, prehodnim in neprehodnim. V praksi to pomeni tudi ustvarjanje ravnotežja na vseh odlagalnih površinah - policah, mizah, stalažah. Namesto, da zapolnite prav vsak prost kotiček, na vidno mesto raje postavite nekaj uporabnih kosov, na katere ste ponosni: veliko vazo, polno svežega cvetja, dober avdio-video sistem, obširno knjižno zbirko. Med njimi pustite prazen prostor. Različne lovilce prahu (predvsem govorimo o kolekcijah spominkov in pol-vrednih predmetov) pa raje pospravite v omare.

 

5. Beli mit

Splošno pravilo je, da svetle stene in tlak optično povečajo prostor, toda pri opremljanju majhnih prostorov moramo najprej ustvariti navidezno globino. To najlažje izvedemo s plastenjem tonov in tekstur. Zato naj bodo površine rahlo drugačne, kot npr. beljen parket in sive stene, bel strop in sladoledni tekstil - vse površine naj bodo svetle, a ne bele. Toplejša soba bo vizualno zanimivejša in prijetnejša za bivanje kot bela, utesnjujoča soba.

Če si sten ne želite trajno prebarvati, svetujemo, da se pozabavate s poudarjeno steno, tapeto ali obloženo steno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.