Ambient
4 ogledov

Prehajanje krajine

prehajanje krajine Žurnal24 main
Hiša z imenom »Prehajanje krajine« (Passage of Landscape) v kraju Toyota na Japonskem je zasbni dom, ki so ga arhitekti ihrmk zasnovali poleg teras riževega polja.

Arhitekt Ihara Masaki Kayo pravi, so si naročniki želeli zbujanja z jutranjim soncem, družinskega ambienta, dovolj prostora za shranjevanje vsakdanjih predmetov in pa prostora, kjer bi lahko počivali na svežem zraku.

Da bi zadostil tem pogojem, je arhitekt zasnoval celotno pritličje z odprtim tlorisom, tako da se odpira na pokrajino na večih straneh. Zadnja stranica stavbe je bolj zaprta kot sprednja, kar omogoča prebivalcem, da izberejo nivo zasebnosti, ki jim ustreza.

Zgornji nivo pa je bolj kompleksen, saj so posamezne sobe na različnih nivojih. Več ozkih odprtin med nadstropji dovoli prehajanje pogledov med sobami, razlike v višini pa pomenijo tudi, da so bili pod tlemi lahko nameščeni prostori za shranjevanje.

Oblika izlgeda, kot da bi bili trije kubični volumni postavljeni drug ob drugega. Tako je arhitekt lahko ustvaril več sob, nekaterih bolj in drugih manj odprtih, ki se vsaka na svoj način odpirajo v scensko pokrajino.

Čeprav je dnevna soba v pritličju, sta kuhinja in jedilnica v nadstropju, kjer je tudi čitalnica. V nasprotno ležečem kotu hiše najdemo spalnico. Glavnina zasteklitev na tem nivoju je obrnjena na vzhod iz zahod, medtem ko je v pritličju osrednja osvetlitev s severne in južne strani. Vsako nadstropje tako nudi poglede na različe strani.

 

»Nisem želel utvariti nesocialne utopije, niti simbola obdajajoče krajine; žele sem ustvariti hišo, ki lahko sodeluje pri toku narave. Zato sem ustvaril prehode iz severa na jug v pritličju in iz vzhoda na zahod v prvem nadstropju,« je za portal Freshome povedal arhitekt Ihara Masaki Kayo.

Pritličje, na katerem se nahajajo dnevni prostori, se raztegne na leseno teraso in vrt. Tri zaporedne sobe so ločene s tremi okvirji iz sten, ki tvorijo prehode. »Zdi se mi, kot da skozi to hišo prehaja krajina, saj lahko čutiš spremembo svetlobe, vetra in zvoka glede na to, v katerem prostoru se nahajaš,« zaključi arhitekt.

Zazidalna povšrina meri približno 50 kvadratnih metrov. Zunanje stene so obložene z lesom v toplih tonih, kar je v kontrastu s svetlimi okni in nišami. Ta paleta materialov se nadaljuje v notranjosti s stapljanjem lesenega poda s svetlimi stenami in belnjenim opažnim lesom.

Fotogafije: Hiroshi Ueda, Freshome

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.