Ambient
87 ogledov

Previsna hiša

previsna hiša Žurnal24 main
Da bi hišo ločil od prometne ceste, je arhitekt Tatsuyuki Takagi oblikoval previsno zasnovo, ki z višino in globokim balkonom ustvari vmesnik med hrupom in prijetnim bivalnim prostorom.

Hiša z leseno okvirno konstrukcijo arhitekta Tatsayukija Takagija je dvignjena na previsno betonsko ploščo, kar jo loči od prometne ceste v kraju Toyahashi na Japonskem. Hiša je zasnovana za mlad par z otrokom, ki sta arhitekturne načrte naročila, še preden sta kupila parcelo nepravilne oblike. Želela sta zasnovo, ki bo ustrezala njunemu nizkemu proračunu, vsebovala velik odprt bivalni del, hkrati pa zagotovila dovolj parkirnega prostora za moževo zbirko avtomobilov.

Previsni del je pozicioniran nad pritličjem, da bi se preprečil neposredni stik z izjemno prometno ulico. Namesto tega zasnova ponuja poglede, obrnjene stran od ulice.  V previsnem volumnu se nahaja dvovišinski dnevni prostor, ki se na ulico izteče z globokim balkonom. Ta deluje kot vmesnik med uličnim hrupom in osnovnim bivalnim predelom. Spalnice so umeščene v tišji, zadnji del hiše.

Pod previsom je na velikem peščenem parkirišču dovolj prostora za tri avtomobile, ki so v lasti para.

Stopnišče iz vezanih plošč v zadnjem delu hiše povezuje bivalni del s spalnicami in kopalnicami. Okenske odprtine teh prostorov nudijo pogled na številna drevesa na vrtu.

»Ta prostor je skozi svoje odprtine  zelo harmoničen z zunanjostjo,« pove arhitekt. »Zasnova je zelo nizkocenovna, hkrati pa ponuja impresivno kvaliteto bivanja.«

Fotografije: Satoshi Asakawa via Dezeen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.