Ambient
69 ogledov

Pripravite vrt na zimo

vrt Žurnal24 main
Čeprav ne želimo še nič slišati o tem (saj je šele oktober!), je zima že pred vrati. Kako nanjo pripraviti svoj vrt, je opisano v sedmih kratkih korakih.

Izkopljite umirajoče rastlne

Če imate rastlinje, ki so ga popolnoma uničili insekti, ne čakajte na pomlad, da bi se ga znebili. Zakaj? Insekti namreč ležejo jačeca, ki preživijo zimo, zato je okužene rastline bolje odstraniti takoj, da zmanjšate izgube naslednje leto. Podobno storite z rastlinami, ki se borijo s kakšno drugo nalezljivo nadlogo, kot so glivice, plesen in gniloba. Zažgite jih ali jih ovijte v plastiko (če jih boste poskušali kompostirati, se vam bo bolezen razširila).

 

Obrežite trajnice

Trajnice obrežite malo pred prihodom zime, takoj za prvo zmrzaljo. Stebla odrežite med 15 in 20 cm nad tlemi, kar jih bo obvarovalo pred snegom.

 

Pospravite delikatne poletne čebulice

Rastline, kot so dalije ali gladiole potrebujejo nekaj dodatne skrbi, če želite, da bodo ponovno zacvetele naslednjo sezono. Po prvi zmrzali jih izkopljite, posušite na zraku, nato pa jih do pomladi shranite v škatli z žagovino v temni in hladni kleti.

 

Prekrijte s kompostom

Jesensko listje je odličen dodatek vsem kuhinjskim odpadkom, ki ste jih celoletno nosili na kompost. Ko porežete trajnice, okoli njih natresite debel sloj komposta, ki bo obogatil prst indodal pomembne hranljive snovi, ki bodo rastline obranile pred mrazom

.

Prekrijte z mulčem

Počakajte, da bo zares mrzlo, nato pa vrt prekrijte z mulčem (v to kategorijo spada vse od slame, trave, listja in gnoja). Če boste prekirli vrt prezgodaj, se lahko v mulču pred zimo naselijo miši.

 

Ne pozabite na jesensko zelenjavo

Brstični in navadni ohrovt, brokoli in krompir bodo preživeli prvo zmrzal. Toda še pred hudim mrazom nanje nanesite približno pet centimetrov komposta, kar bo okrepilo prst, da bo pripravljena takoj, ko se temperature dvignejo.

 

Posadite spomladanske čebulice in česen

Narcise, tulipani, hiacinte, celo česen posadite že zdaj. V prst jih potisnite za njihovo trikratno višino, da do njih ne bodo mogle živali. Zalivanje ni potrebno.

via PureWow 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.