Ambient
158 ogledov

Projekt Alpo & Breeze je zmagovalec natečaja AS IZZIV

alpo in breeze Žurnal24 main
Leto ima 365 dni. Dopust približno 21, od tega največ 14 v kosu. Štirinajst dni sprostitve in umiritve, ko napolnimo baterije in imamo čas za male strasti. Nagrajeni projekt natečaja AS IZZIV obljublja, da se v novo opremljenih apartmajih Adriatic Slovenice počutili "kot doma, lepše, kot doma."

Zavarovalnica Adriatic Slovenica (AS) je septembra pripravila natečaj za mlade arhitekte, notranje oblikovalce oziroma vse, ki jim je v veselje oblikovanje in opremljanje notranjih prostorov. Povabili so jih, da oddajo svoje idejne rešitve za prenovo počitniških apartmajev družbe.

Nagrajeni avtorji projekta Alpo & Breeze, z leve proti desni: Žana Kopitar, Matej Peneš, Blaž Jamšek, Andrej Zonta

Izmed 27 posameznikov oziroma ekip je žirija v sestavi Aleša Rotarja, u.d.i.a., kot predsednika ter članic mag. Karmen Škoda Piško in doc. mag. Katarine Klemen, univ. dipl. obl. viz. komunikacij kot zmagovalni projekt razglasila projekt z naslovom Alpo & Breeze ekipe mladih arhitektov Mateja Peneša, Andreja Zonte, Blaža Jamška in Žane Kopitar. Zmagovalci so za svoj projekt, ki bo v celoti uresničen v apartmajih družbe AS v Kranjski Gori in Termah Ptu, prejeli 3000 evrov.

vizualizacija projekta Alpo

Cilj natečaja je bil najti sodobne in drzne projekte ideje za prenovo počitniških apartmajev, ki jih zaposleni uporabljajo za preživaljanje svojega dopusta. Aleš Rotar, predsednik žirije je odločitev komentiral tako: "Prav vsi izmed sedemindvajsetih projektov, ki smo jih prejeli, so bili zanimivi in posebni. V žiriji pa smo soglasno odločili, da je projekt Alpo & Breeze tisti, ki v celoti izpolnjuje kriterije natečaja - torej je skladen tako z vrednostjo investicije, ki je bila določena in z vrednotami AS-a. Zmagovalna ideja bo v celoti uresničena, prenovljeni apartmaji pa bodo prve obiskovalce lahko sprejeli že pred poletjem 2016."

 vizualizacija projekta Breeze

Karmen Škoda Piško, izvršna direktorica trženja v AS-u, pa je še dodala, da nagrajeni projekt združuje pravo zmagovalno formulo: "Projekt Alpo & Breeze vključuje vse, kar smo pričakovali: zmagovalno mislenost, odgovornost, zaupanje in proaktivnost, skratka, naše vrednote. Ekipa, ki ga je zasnovala, pa je pokazala veliko strasti in veselja za to, kar počne! Prepričani smo, da nam bodo prenovljeni apartmaji v ponos, zato bodo v primeru prostih kapacitetna voljo tudi ostalim, ne zgolj zaposlenim."

Projektov, zanimivo, arhitekti v svojem natečajnem predlogu niso opisali na klasičen način, v arhitekturni govorici, temveč kot scenarij dveh družin, ki preživljata svoje počitnice v apartmajih v Kranjski Gori (Alpo) in na Ptuju (Breeze).

vizualizacija projekta Alpo

Apartma Alpo v Kranjski Gori tako vsebuje "predprostor, kamor otroci pospravijo pancerje v omaro, mama pa premočene obleke obesi na sušilnik v niši," posteljo, na katero "skočijo otroci v spodnjem perilu (in hvala bogu, da ni samo sedežna garnitura, ki bi jo morali še razstaviti in postlati)", okensko nišo, v katero se "udobno namesti oče in vzame v roke dnevne novice", tuš "v ravnini tal in zaveso, ki je rahlo prostornejši za očetovo oblino športno postavo", klop, kjer je dovolj prostora tudi za "nove prijatelje, ki so jih spoznali na smučišču" ter izvlečno posteljo, "ki čaka že postlana in pripravljena za spanje."

vizualizacija projekta Alpo

 vizualizacija projekta Breeze

Projekt Breeze v termah Ptuj pa predvideva klop, "pod katero fant odloži torbo in dežnik pospravi v njeno odprtino", pohištvo v brezi, ki je "simbol 'duhovne obnove'", teraso, dovolj prostorno za poletni žar, mehko klop tik ob oknu, na kateri bo deklica brala knjigo, kuhinjo, ki je "svetla in dovolj odmaknjena, da bo mama v njej v miru pripravila svoje najljubše obroke" ter dodatno ležišče, "ki se skriva pod zakonsko posteljo".

 vizualizacija projekta Breeze

Arhitekt Matej Peneš kot vodja projekta, je povedal, da jih je ob snovanju rešitve vodila inovativnost: "Vsak projekt, ki se ga lotiš in kasneje zanj dobiš potrditev, v tem primeru zmago, je kot tvoj otrok. Želiš si ga udejaniti na najvišji možno ravni. Običajni počitniški apartmaji pri nas imajo skoraj vedno dva raztegljiva kavča, ki se razpreta v postelji. Iskali smo drugačno, enostvano in ugodno rešitev, kjer z zamahom pospraviš posteljo in prostor lahko funkcionira. Zasnovani ambienti so prijetni, sproščujoči in domači, kar je cilj, ki mu sledimo ob vseh naših rešitvah."

Štirje mladi arhitekti sicer delujejo vsak na svojih projektih, tokrat pa so združili moči. Ukvarjajo se z arhitekturnim projektiranjem, ustvarjanjem interierjev, vizualizacijami in fotografijo, pa tudi z grafičnim oblikovanjem. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.