Ambient
38 ogledov

Roza vhod ni edini presenetljivi element te hiše

Winona House, reigo & bauer Žurnal24 main
Reigo & Bauer, arhitekturni duo iz Toronta, sta nedavno tega dokončala hišo za štiričlansko družino. Njena posebnost je živo roza vhod, ki izstopa iz temne oskodlane fasadne površine.

Oblika hiše posnema geometrijo vrtnih ut it manjših garaž, posejanih po soseski. Toda kljub temu, da povzema preproste oblike in materiale, pa je ta novogradnja vseeno polna presenečenj: da bi poudarila dinamični prerez, sta Reigo in Bauer zanalašč poudarila streho z velikim naklonom, zaradi česar stavba lahko hkrati izgleda trikotna in pravokotna.

Obiskovalci v objekt vstopijo skozi živo roza vhodno nišo, izdolbeno iz vogala hiše. Poleg tega, da označuje glavni vhod, pa roza tudi nakazuje na mehiško poreklo lastnika.

V pritličju dominira velika kuhinja, povezana z jedilnico. Dnevna soba je ločena in postavljena ob cestno fasado. V nadstropju so tri spalnice, ki jih ločuje manjši skupni prostor, kjer je postavljena miza in nekaj naslanjačev. Ta umirjeni kotiček poleg okna osvetljuje tudi strešna lina.

Večina pohištva in umetnin je iz lastnikove zbirke. Da bi jih kar najbolj poudarila, sta arhitekta prostore pustila večinoma bele, da lahko posamezni barviti elementi izstopijo v vsem svojem sijaju. Ti eklektični kosi odlično doponjujejo sicer minimalističen dekor: obiskovalce že v veži pozdravi nagačena jelenova glava, stopnišče pa je recimo obloženo z modro preprogo.

Skodle, s katerimi je obložena fasada, so tudi pri nas tradicionalen element strešne kritine, zadnje čase pa so vse bolj priljubljene tudi v sodobni arhitekturi.

arhitektura Reigo & Bauer, fotografije Tom Arbon in Lisa Petrole

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.