Ambient
4 ogledov

Rumeno kot italijansko poletje

casa di rosario Žurnal24 main
Maurizio Giovannoni je v Rimu ustvaril stanovanje z zgodbo o soncu, prijateljih, sproščenosti in prezaposlenem odvetniku.

Ta barviti projekt se nahaja v srcu Rima in nosi ime “Prava pravniška duša”. Lastnik stanovanja je samski moški, vedno prezaposlen odvetnik Rosario, ki v službi nosi obleko in kravato, doma pa si želi le sprostitve. Želi si prostor, kjer se lahko sprosti s svojimi amici, kjer lahko prireja feste in kjer se ljudje lahko znebijo vlog, ki so jim pripisane v delovnem okolju.

Projekt temelji na filozifiji, da mora vsak dom v sebi nositi zgodbo. Tema stanovanja je rumena barva – v spomin prikliče sončne dni, ki jih je lastnik preživljal v otroštvu na jugu Italije, v Sorrentu, za katerimi danes v hektičnem Rimu čuti nostalgijo. Dizajn doma je unikaten – ima močan umetniški pečat, saj so posamezni kosi darila različnih umetnikov. Na steni v dnevni sobi je prenosen železni kaktus, darilo oblikovalca-arhitekta Marca Ferrantija. Veličastna knjižna polica, narejena iz železa in lesa, ki sega od tal do stropa, je naročeno delo tajvanske skupine arhitektov (Ganna Studio). Pomoč pri opremi doma je ponudila arhitektka Rosa Tropputo.

 

Prvi vtis sobe ponudi impresivna tapeta, ki predstavlja legende jazza – ljudi, ki so imeli pogum ostati zvesti sami sebi in iz svojih čustev ustvariti izjemna dela. Prvi pogled je vedno pomemben in točno ta tapeta je prvo, kar obiskovalec zagleda, ko vstopi v stanovanje. Je kot prvi stavek novele ali pa prvi akord skladbe – vzbudi občutek celote z enim pogledom.

Če je dnevna soba impresivna in močja, je kuhinja namerno skromnejša in minimalistična – pretežno bela z nekaj rumenimi poudarki.

Stanovanje ima prelepo veliko teraso s pogledom na Rim – je v sedmem nadstropju. Talni oblogi terase in stanovanja sta enaki, s čimer se ustvari vtis enotnega prostora. In ker je stanovanje v Rimu, kjer je klima večino leta ugodna, terasa predstavlja dodatnih 25 m2 bivalne površine.

Ko se je prenova začela, je imelo stanovanje več predelnih sten, brez katerih je zdaj svetlejše. Z rušitvijo je bil ustvarjen in ustvarjen je velik odprt prostor. Ta ideja se je prenesla tudi na spalnico, ki je z dnevno sobo združena z drzno potezo – ena stena je od ostalega prostora predeljena zgolj z nekaj knjižnicmi policami.

Foto: HomeDSGN 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.