Ambient
133 ogledov

SADAR+VUGA bodo dokončali socialistični spomenik v Črni Gori

Dom revolucije_SADAR+VUGA Žurnal24 main
Stavbo, v kateri naj bi se nahajali spomenik padlim borcem, gledališče in številne družbene vsebine, so v mestu Nikšič pričeli graditi leta 1978, nikoli pa je niso dokončali. To bodo zdaj storili v biroih SADAR+VUGA in HHF Architekten.

Obstoječa stavba, ki jo je zasnoval slovenski arhitekt Marko Mušič, je bila prvotno namenjena reprezentaciji socio-politične strukture mesta Nikšić, Črne Gore in celotne Jugoslavije. Vsebovala naj bi spomenik padlim borcem, gledališče, glasbeno šolo in številne družbene vsebine.

Obstoječe stanje, fotografija: Luka Boskovic

Zmagovalna ekipa je kot izhodišče svojega predloga vzela obstoječo arhitekturo in gradila na kvaliteti nedokončanega Mušičevega dela ob upoštevanju njegove časovne in programske integritete, novo identiteto pa gradila na fascinaciji nad nedokončanim ambientom, ki se ponaša z visokimi arhitekturnimi in prostorskimi kvalitetami.

Obstoječe stanje, fotografija: Luka Boskovic

Projekt predvideva skrbno izbrane pragmatične intervencije in sodobno infrastrukturo, ki na novo definira urbani prostor. Arhitekti so razvili strategijo, poimenovano 10/20/70, kjer je 10% strukture vsebinsko na novo določene, 20% prenovljene, 70% pa konstrukcijsko okrepljene in zavarovane. Predlog obstoječo strukturo tretira kot pokrito krajino. Skozi parter tečeta dve promenadi, ki vodita obiskovalce skozi prostor in jim ponujata možnosti raziskovanja, hkrati pa povezujeta staro infrastrukturo z mestom Nikšić. Pristop, ki so ga uporabili arhitekti, se imenuje arhitektura »reuseisma«.

Interier: kavarna Dom ob promenadi

Z umestitvijo velike podzemne garaže Dom revolucije postane vstopna točka mesta. Staro mestno jedro se sprosti prometa, mestne površine pa se namenijo zunanjim terasam kavarn, sprehodom in otroški igri.

Dom revolucije postane nova vstopna točka mesta, pred njim pa je zasnovan nov mestni park

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.