Ambient
44 ogledov

Sedem črnih srajc kot alternativa hitri modi

shirting04_5 Valentina Cunja
shirting ... - kontinuiran modni projekt - temelji na kritičnem razmišljanju o modi in modni industriji ter o posledicah, ki jih ima na družbo in okolje. Spodbuja drugačen pogled na modo in oblačenje.

Koncept projekta shirting ... se je izoblikoval januarja 2014 s predstavitvijo prve srajce, shirting 01, na razstavi Društva oblikovalcev Slovenije - Reforma v Cankarjevem domu. Ta ista srajca je zdaj - sodeč po uradnem facebook profilu projekta - zamenjala že vsaj devet lastnikov. Tudi ostalih 17 srajc, nastalih v drugi in tretji ediciji shirtinga, uspešno kroži med uporabniki in jih ozavešča o trajnostni modi. V četrti ediciji, ki bo javnosti prvič predstavljena danes ob 19:15 v prostorih kreativnega centra Poligon v Ljubljani, bodo oblikovalci iz skupine pH15 na svojih hrbtih predstavili nadaljnih sedem srajc, ki se bodo prav tako po koncu razstave razpršile po svetu.

O konceptu

Današnja moda se neprestano spreminja in posledično usmerja ljudi v konstantno potrošnjo oblačil. Kot alternativa hitri modi, neodgovorni potrošnji in neosebnemu odnosu do oblači se je izoblikoval shirting … , ki daje prednost počasi razvijajoči se modi, obenem pa ustvarja vrsto povezav med vsemi sodelujočimi. Produktno izhodišče projekta je srajca, ki potuje od uporabnika do uporabnika. Vsi nosilci oziroma uporabniki so sooblikovalci projekta. Njihova aktivnost se vzpostavlja na različne načine: nošenje srajce, fotografiranje, posredovanje fotografij in podatkov, vzdrževanje, izbor naslednjega uporabnika, predaja srajce, širitev ideje shirtinga …

shirting 01-03

shirting … se je pričel januarja 2014 s predstavitvijo prve srajce  - shirting 01 - na razstavi Društva oblikovalcev Slovenije – Reforma v Cankarjevem domu, nadaljeval   s shirting 02, ki je bil  predstavljen na Mesecu oblikovanja in s shirting 03 v okviru programa BIO 50 : ZDAJ, ki je bil nagrajen. Srajce za tretjo edicijo  so oblikovali  priznani slovenski modni oblikovalci. Vse srajce so v obtoku, kar nekaj jih je v tujini.

shirting 04

Četrto edicijo – shirting 04 je ustvarila oblikovalska skupina pH15. Cilj skupine je znotraj oblikovanja, umetnosti, industrije in obrti  ustvariti kroženje in izmenjavo novih, drugačnih idej in mnenj ter že uveljavljenih znanj. Ponuja možnost sodelovanja med mladimi oblikovalci, ki so na začetku svoje poti, s proizvajalci in z že izkušenimi oblikovalci.

Kolekcijo – shirting 04 -  sestavlja sedem črnih srajc, ki se medsebojno dopolnjujejo in s tem  razvijajo celoto. Srajce so zasnovane po principu 'one size fits all', kar pomeni, da konfekcijske številke nosilcev niso pomembne, saj srajce  odgovarjajo različnim tipom konstitucij.  Prav tako ni spolnega ločevanja,  eno srajco lahko nosijo tako ženske kot moški. Domiselen način hrbtnega zapenjanja  srajc omogoča, da ima vsak uporabnik  možnost nositi srajco na drugačen način in tako dopušča ter spodbuja individualnost in  kreativnost posameznika. S tem posamezniki aktivno participirajo pri oblikovanju srajc, kot tudi v sooblikovanju celotnega projekta, obenem pa  pridobijo novo izkušnjo, ki spodbuja k razmišljanju in nudi drugačen pogled na oblačenje in modo.

Razstava in spremljevalni dogodki 

Na razstavi  v Poligonu bodo predstavljeni video in fotografije, oblikovalci skupine pH15 pa bodo nosili srajce - shirtali - in tako  začeli prvi krog nove edicije. V času trajanja razstave, natančneje v četrtek, 2. aprila zvečer bo pogovor v katerem bodo sodelovali ustvarjalci projekta shirting ..., člani skupine pH15 in strokovnjaki z različnih področij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.