Ambient
445 ogledov

Sedem napak pri vzdrževanju zeliščnega vrta

zeliščni vrt Suzette/Flickr
Poznate občutek zadovoljstva, ko iz vrtnega centra prinesete zaboj bujnih zelišč in začimbnic? In kako se počutite teden dni kasneje, ko je vse, kar od bujnosti ostane, le nekaj posušenih listov? Najbrž delate eno izmed sedmih najpogostejših napak.

Utapljanje zelišč

Čeprav imajo zelišča rada vodo, jih posadite v lončke s primernim odvodnjavanjem: na dnu naj bo vsaj ena luknja, pod lonček pa postavite krožniček, da se ognete neredu.

Pozabljate na njihovo obrezovanje

Odščipnite cvetove in redno obrezujte zelišča, da se ne zlomijo pod lastno težo. Različna zelišča potrebujejo različno frekvenco obrezovanja (bazilika potrebuje veliko, peteršilj pa zelo malo), zato se o pogostosti podučite.

Niste pognojili zemlje

Ne zanašajte se na zemljo, v kateri ste kupili lončnico. Svoje zelišče – če želite, da vam res dobro uspeva – poškropite s tekočim gnojilom enkrat tedensko. Če pa kompostirate svoje organske odpadke, pa le primešajte zemlji še nekaj komposta.

Preveč ste ambiciozni

Sajenje zelišč ni lahko, še posebej, če ste novinec na področju vrtnarjenja. Nikakršne sramote ni v nakupu že vzgojene lončnice v vašem vrtnem centru.

Ne pozanimate se o svojih rastlinah

Rastline zahtevajo različno nego – kar se tiče zalivanja, škropljenja, gnojenja in izpostavljanja soncu. Pozanimajte se o negi rastline, pa vam bo odlično uspevala.

Vaše rastline niso dovolj izpostavljene soncu

Če je najbližje okno vašega zeliščnega vrta obrnjeno na sever oziroma če vaš vrt ne dobi vsaj štirih ur svetlobe dnevno, ga premaknite. Če v vašem domu ni primernega kotička z dovolj dnevne svetlobe, izberite le rastline, ki uspevajo v senci. Vedno pa lahko težavo z osvetlitvijo rešite tako, da rastlinam dodate umetno svetlobo pod halogensko žarnico.

Zalivate preveč ali premalo

Osnovna priporočila za zalivanje zelišč so: zalivajte manj pogosto in bolj intenzivno in le, če je zemlja zares suha. S prstom preverite vlažnost zemlje - če je do vašega drugega členka zemlja suha, je čas za zalivanje. Nato zalijte s tolikšno količino vode, da se zemlja prepoji in začne voda teči skozi luknjo za odvodnjavanje.

Prijetno vrtnarjenje!

Foto: Suzette/Flickr

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.