Ambient
118 ogledov

Sedem nasvetov za rajski vrt

trata naj bo travnik Dezzen
Urejen vrt in okolica, enakomerno pristižena angleška trata – vse to je lanski sneg. Trendi narekujejo skrbno kuriran naravni habitat; odložite torej motiko in grablje in pustite vrtu, da si letos oddahne.

Morda je romantični vrt posledica vse večje ozaveščenosti o okoljskih problematikah ali pa je zgolj trend, ki ga je v krajinsko oblikovanje prinesel Piet Oudolf – vsekakor pa gibanja v krajinski arhitekturi zadnja leta presegajo estetiko in človeško udobje in raje težijo k ustvarjanju uravnovešenega sistema, ki kot rajski vrt vase sprejme vse: insekte, ptice, suho travo in celo plevel.

Za vas smo pripravili sedem načinov, kako letos vrt urediti v trendovsko romantično zatočišče:

 Zasadite večinoma avtohtono rastlinje

Avtohtone vrste ne potrebujejo posebne oskrbe z vodo, zato bodo uspevale tudi brez dodatnega zalivanja. So tudi najboljše pribežališče za živalske vrste, ki domujejo na vašem vrtu. Zasadite tudi nekaj rastlin, odpornih na sušo (tako bo vaš vrt ostal zelen tudi v najbolj vročih poletnih mesecih) in rastline, ki hitro absorbirajo odvečno deževnico (s tem boste vaš vrt obvarovali pred poplavami v poletnih nevihtah in sprostili mestni odvod meteornih voda).

 

 V vrt dodajte prostor za opraševalce vseh vrst

Poskrbite za ptičjo hišico ali celo viseči čebelnjak, da boste vrt napolnili s prijetnim brenčanjem, čričkanjem in ptičjim petjem.

 

 Užitna zasaditev

Ne ločujte več vrta na del s povrtninami in tistega z okrasnimi rastlinami, temveč letos zasadite mešano gredico. Debeli viseči paradižniki so lahko tudi dekorativni! V mešanico ne pozabite dodati še sadnih dreves, grmičevja, zelišč in začimbnic.

 

 Trato spremenite v travnik

Trata naj ne bo več popolna, urejena in živo zelena: letos je moderno sajenje travniških rastlin. Večje zaplate travniškega rastlinja pustite nepokošene. Zaltice, regrat, marjetice, mak in kadulje bodo v vaš vrt prinesle nežno teksturo in cvetele vse leto.

 

 Ustvarite vtis žitnega polja

Posadite visoke trave, odporne na sušo in počakajte, da zacvetijo v medenih odtenkih.

 

 Ne bojte se večjih zaplat monokromatskih rastlin

Naj bo vaš vrt letos monokromatski. V modi so temnejši odtenki modre, vijolične ali temno rdeče.

 

 Plastiko zamenjajte za naravne materiale

Letos se znebite plastičnih zalivalk in kričečih kosov zunanje opreme in jih zamenjajte z elegantnejšim pohištvom v naravnih odtenkih - materiali leta so les, tkanina, baker, pločevina in jeklo.

 

Vir: www.apartmenttherapy.com, Pinterest

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.