Ambient
36 ogledov

Šest kolekcij, ki so navdušile na #LJFW

LJFW Mimi Antolovič
Na Ljubljanskem tednu mode, ki je potekal med 12. in 15. aprilom, je svoje kolekcije za jesen in zimo 2015/16 predstavio več kot 20 modnih oblikovalcev. Za vas smo izbrali šest resnično navdušujočih kolekcij zaradi katerih že nestrpno čakamo zimo!

Draž (Urška in Tomaž Draž): DRAŽ 2025

Inspiracijo za kolekcijo DRAŽ 2025 je modni duet tokrat iskal v vsestranskih elementih življenja, kot so mlečno steklo, odpirač za pločevinke, odpadna železnina na gradbišču ... Draž iz mehkega sveta narave prehaja v anorganske motive. V njih išče znane vzorce klasičnih in elegantnih tekstur, črt, pik, pepite, tvida. Vzorcem, ki jih poznamo kot monotone v svojem ponavljanju, resnični svet vdahne drobne anomalije, ki iz neživega delajo živo. Tudi tokrat lovi harmonijo med teksturami in silhueto. Ta je dolga, ozka, elegantna, podaljšana z visokimi puli ovratniki in okronana s kraljevskimi trakovi. Ker Draž eleganco gradi le v območju udobja in dobrega počutja, nadaljuje sodelovanje s tovarno obutve Alpina.

 

SENS: Transformacija moške obleke

Osnova kolekcije je moška obleka, ki jo kot glavni produkt pri Sensu razvijajo že 21 let. Oblikovalka Zlata Zavašnik pravi, da je danes obleka zapostavljena, saj ostaja le v domeni stroge poslovne klasike ali večernih priložnosti. Obleko si predstavlja tudi za dnevne priložnosti, od jutra do večera v številnih različicah.

Pri aktualni kolekciji želi pokazati raznovrstnost krojev in odgovoriti na vprašanje: kaj še lahko naredimo pri moški obleki in obenem upoštevamo njen klasični okvir? Mislim, da veliko, če se le poigramo z različnimi ovratniki, žepi in detajli.

V kolekcijo so tako vključeni še stilski elementi, ki moško obleko ali pa samo suknjič transformirajo iz klasike v trendni izdelek in spremenijo njeno namembnost. Kombinacija s pleteninami daje dnevni pridih in zmehča stroge linije, element s kapuco in modni dodatek recikliranih torb ter nahrbtnikov pa jo približata mladim. Dodatek satena jo postavi na večerni dogodek.

 

Tanja Zorn: Infinity

"Kateri so bazični kosi, ki nas vedno navdajajo z outkom varnosti? Vam zadiši po romantiki, ko oblečete moški suknjič na golo kožo? Vas prežema nostalgija, ko se klanjate 'tailor made' oblačilom? Ljubite kontraste, ker ohranjajo naboj? Cenite udobje, ker v želji po aktivnosti podpira svobodo telesa? In kljub temu, da se spreminjajo ostajajo naši večni spremljevalci v neskončnost ..."

 

Young@Squat: Nisem od tukaj

Kolekcijo za jesen in zimo 2015/16 je zaznamovalo potovanje po stari Jugoslaviji. Osnovna izhodišča so predstavljale raznolike narodne noše, ostanki jugoslovanski spomenikov, tekstilni ornamenti in tetovaže.

Tradicionalni etno elemeti so reinterpretirani s svežim pristopom mladih oblikovalecv. Rezultat je novi etno, ki to ni. Različni vtisi inpiracijskega materiala in izraz posameznega oblikovalca se kot kolaž sestavljajo v kolekcijo. Bogastvo plasti oblačil, tekstur in ornamenta se posodobi in izrazi v detajlih.

Tradicionalne tekstilne tehnike rišejo risbo obrob in vzorcev na oblačila. Naivno in surovo se pomeša s tehno sodobnostjo. Ključne tehnike so vezenina, čipka, pletenje in paranje. Bombažne in volnene tkanine dopolnjujejo sodobni umetni materiali.

  

Akultura: Art

Alenka je izhodišče za kolekcijo našla kar v svojih slikarskih platnih. V slikah je poiskala podobe, ki jih je preoblikovala v nove forme in prenesla na blago. Oblika oblačil je voluminozna in predimenzionirana in ima vlogo slikarskega platna. Na ta način spregovorijo oblike in barve, ki govorijo svojo pomembno zgodbo.

Materiali, ki zaznamujejo Akulturo, so fine volne, svile, bombaži in najfinejše tanko usnje. Materiali se med seboj prepletajo in tako ženski ponujajo svobodo pri ustvarjanju svoje vizualne podobe, saj se kosi oblačil kombinirajo in omogočajo zgraditi lastno zgodbo.

 

JSP: Tribal Issues

"Naslov kolekcije izhaja iz dveh besed - tribal in delicious. Tribal zato, ker smo v detajlih uporabljali materiale, kot so umetno usnje, kačje usnje, umetno krzno in sintetični lasje "

 

Ivan Rocco: My Giovanni

Divje, živalsko potovanje skozi življenje, ki se razvija, ter iskanje udobnosti, reda, pravil, kaosa. My Giovanni kot metafora preteklosti, prispodoba sedanjosti, v katerem se najde tudi prihodnost. My Giovanni.

 

Fotografije: naslovna Mimi Antolovič, ostale Jure Makovec

Vir: Ljubljana Fashion Week

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.