Ambient
523 ogledov

Sodobna prenova meščanskega stanovanja v Ljubljani

Stanovanje B&B, RIBA arhitekti
1/15
Žurnal24 main
Starejše meščansko stanovanje v Ljubljani je z učinkovito prostorsko reorganizacijo postalo prijeten in sodoben dom štiričlanski družini.

Naročnik, ki ga je ob nakupu stanovanja v središču Ljubljane skrbelo, da je le-to premajhno za štiričlansko družino, je še pred nakupom pri RIBA arhitektih naročil preverbo možne prostorske reorganizacije.

Stanje pred prenovo

Stanje po prenovi

Arhitekti so iz treh ločenih prostorov, iz katerih se je vstopalo iz dolgega hodnika, stanovanje z nekaj preboji in pregradnimi stenami preobrazili v sodoben in odprt bivanjski ambient, v katerega so poleg osrednjega dela s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo uspeli umestiti še tri spalnice in dve kopalnici.

Reogranizacija je bila možna z opustitvijo dolgega hodnika in vzpostavitvijo krožne komunikacije: vhodi v spalne prostore so zdaj omogočeni neposredno iz dnevnega dela. S preprostim posegom je bilo tako pridobljene dovolj površine za udobno življenje štirih družinskih članov.

Dnevna soba je od kuhinje in jedilnice ločena z ozko lebdečo steno, ki ustvarja dva funkcionalno raznolika prostora: na eni strani najdemo nizko komodo s prostorom za televizijo, na drugi pa je ustvarjen intimen ambient jedilnice. Celotna kuhinja je organizirana na osrednjem otoku, ki poleg kuhalne površine in korita ponuja tudi vso potrebno površino za shranjevanje in pripravo hrane. 

Pohištvo, kombinacija minimalističnega in retro sloga, v različnih odtenkih sive deluje sodobno in sveže, v ribjo kost položen originalni parket pa stanovanju da topel poudarek.

Med prenovo so bile ohranjene skoraj vse obstoječe prvine (arhitekti povedo, da so bila obnovljena tudi obstoječa vratna krila in pripadajoče kljuke), materiali - predvsem keramika - pa so bili na željo lastnika, po rodu Avstralca, izbrani iz klasične, 'angleške' palete.

Arhitektura: RIBA arhitekti (Janja Brodar, u.d.i.a., Goran Rupnik u.d.i.a., Manica Lavrenčič m.i.a.), 2015

Fotografije: Janez Marolt

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.