Ambient
40 ogledov

Spogledovanje s staro žlico

trash design_interjer Nejc Ketiš
Trashistka, arhitektka in kreativka Katja Keržan za ambientdizajn o tem, zakaj je ropanje babičine omare spet kul.

Trash Design je ekipa arhitektov in kreativcev, ki so svojo ustvarjalno pot posvetili izdelavi unikatnega pohištva iz zavrženih ali nenavadnih materialov in predmetov. V njihovem repertoarju najdemo obešalnike iz vej, žlic in vilic, pohištvo iz palet in zabojev ter vzdržljive torbe iz avtomobilskega filca. Za nas je tekst napisala Katja Keržan.

Več o njih in njihovem delu lahko najdete na spletni strani trashdesign.si

 

Današnja potrošniška kultura temelji na inovacijah in ustvarjanju trendov ter je globoko povezana tako z modo, kot arhitekturo in vsem vmes. Z drugimi besedami, kot je zapisal Italo Calvino, znani italijanski pisec in novinar: “Živimo pod nenehno ploho podob.”

Svet je vizualno-hedonistično popotovanje.

Modernistično oblikovanje je pod vplivom novih materialov in tehnologij dajalo prednost predvsem razumu ter vizualnemu izgledu produkta, medtem pa so naše telo in drugi čuti ostajali brezdomci, prav kakor tudi naši spomini, naša domišljija in naše sanje.

Pozabili smo na materialnost, stavbarstvo se je odtrgalo od stvarnosti in obrti, arhitektura se je spremenila v odrsko sceno, prostori so postali osamljeni v hladnem ter odmaknjenem kraljestvu lepega.

 

V projektu Trash Design se spoznavanje materialov ni začelo po običajni obrtniški poti; zatekli smo se k materialom, ki so že bili izdelani za določen namen, zbrali smo zavržene, tiste pozabljene. S predelavo, spreminjanjem uporabnosti in novimi možnostmi uporabe smo predmetom ponovno dali vrednost, celoten proces pa lahko označimo kot eksperiment z materiali.

Prispeli smo do aktualne teme, ki ji pravimo reciklaža.

 

 

Je lahko stara paleta samo podstavek za posteljo? Razrezana, razstavljena, rekonstruirana, z drugačno teksturo lahko postane del garderobne omare ali predelne stene, preoblečena v časopisni papir pa osrednja polica kuhinje.

 
Žlice lahko nosijo kablovje nove luči, postanejo obešalniki za obleke, ali pa ali pa imajo okrasno vlogo kot podstavek za sveče.

 

Omejeni smo samo z našo domišljijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.