Ambient
50 ogledov

Stanovanje za bivanje in delo

Stanovanje za mlade kreativce, Kreatif design
1/10
Žurnal24 main
Stanovanje je zasnovano za mlad par, kjer eden od kreativcev dela doma. Z drobnimi sredstvi (vložek je bil manjši od 30 tisoč evrov) so v studiu Kreatif design stanovanje opremili po njunih potrebah.

Kreativnost je nekaj izjemno dragocenega. Je pojem s katerim označujemo proces aktivnega ustvarjanja novih idej in konceptov ter reševanja problemov.  Je sposobnost ustvariti nekaj na nov in drugačen način, kot je trenutno poznan ter izdelkom in prostorom doda vrednost. In ravno te  vrednosti se zaveda skupina mladih slovenskih kreativcev, ki so se združili pod skupnim imenom Kreatif design. Ta skupina od leta 2014 združuje arhitekte, industrijske oblikovalce ter druge strokovnjake s potrebo po kreativnem izražanju pri ustvarjanju sodobnih kreativnih rešitev. Svoje poslanstvo razumejo kot dolžnost, da ob snovanju vsakega projekta uporabljajo kreativno mišljenje, ki jih pripelje do še ne uresničenih rešitev in zadovoljenega naročnika ter strokovno opravljenga dela. 

Stanje pred prenovo

Kareje Župančičeve jame v Ljubljani, kjer se nahaja tudi obravnavano stanovanje, tvori pretežno stanovanjsko tkivo, ki je prepleteno z nekaterimi spremljevalnimi gostinskimi, trgovskimi, storitvenimi in poslovnimi programi. Območje se je skozi dograjevanje v preteklih letih izoblikovalo v enega vidnejših stanovanjskih območjih v Ljubljani, ki je neposredno prepleteno z ne stanovanjskimi programi, ki nudijo zaposlitev številnim prebivalcem. Skozi nekatere sodobne družbeno ekonomske trende in napredek informacijske tehnologije lahko opazimo, da se meja med delom in prebivanjem vedno bolj briše. Vidno je, da v zadnjem času ljudje, najpogosteje mladi, vedno bolj pogosto svoje delo opravljajo doma.

Tako se mnogokrat pojavi vprašanje kako naj bi izgledal dom oz. stanovanje, ki ni namenjeno zgolj prebivanju, temveč tudi delu. S tovrstnimi dilemami in idejami se ukvarja tudi prenova slednjega stanovanja. Le to je namenjeno mlademu kreativnemu paru, ki tu preživi večino svojega časa, saj v njem opravlja tudi svoje delo.

Prvotno stanje stanovanja, kljub dobri ohranjenosti, ni bilo primerno za tovrstno uporabo. Razporeditev in gabariti prostorov niso odgovarjali potrebam mladega para, zato je v začetku premislek k prenovi temeljil na novi razporeditvi dejavnosti po prostoru. Sicer ločeni prostori kuhinje z jedilnico in dnevni prostor so bili s prenovo združeni v en sam velik pretočen prostor, ki združuje vse dnevne dejavnosti.

Razporeditev postavitve stavbnega pohištva sledi ugodni osvetlitvi prostora, kot tudi izkoriščanju obstoječe postavitve stavbnih instalacij. Prav tako so vse omare postavljene v vstopni garderobni hodnik, kar poveča pretočnost bivalnega prostora. Slednji je neposredno povezan z delovnim kabinetom, ki predstavlja prostor, kjer prebivalca prebijeta največ svojega časa. Zelo pomembna je njegova osvetlitev, zato je postavljen v jugovzhodni vogal stanovanja, kjer je osvetljen skozi večji del dneva.

Dobri delovni pogoji so poleg same osvetlitve zagotovljeni tudi s primernim izborom pohištva in postavitvijo delovnih površin. Spalni del stanovanja je postavljen na skrajni južni konec stanovanja, kjer je ločen od bivalnih prostorov in mu zagotavlja potrebno mero zasebnosti.

Poseben premislek je bil namenjen prenovi kopalnice. Tu poleg funkcionalnih vidikov uporabe prostora sama prenova obravnava predvsem materialnost elementov kopalnice, ki so izbrani na podlagi njihove trajnosti kot tudi nekaterih estetskih aspektov posameznih materialov.

Prenova predstavlja primer prilagoditve stanovanja ne le sodobnim materialom in tehnologijam temveč tudi sodobnemu načinu življenja, kjer dom ne predstavlja le mesta prebivanja posameznika, temveč tudi kraj njegovega dela in posledično samo-realizacije.

Fotografije: Iztok Hvala

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.