Ambient
44 ogledov

Stari bungalov z novo preobleko

Maison Terrebonne, la SHED
1/16
Maxime Brouillet
Arhitekti iz studia la SHED so z ekstremno prenovo tipični bungalov iz devetdesetih let spremenili v 'Maison Terrebonne', odlično arhitekturo.

Stavba stoji na veliki zaplati sredi gozda. Čeprav izgleda izjemno sodobno, je bila nova rezidenca zgrajena na temeljih stare hiše. Arhitekti so se poleg gabaritov odločili ohraniti tudi eno najzanimivejših značilnosti bungalova: pol-nivojsko zasnovo. Ta princip je osnova za novo stavbo.

 

 

Projekt obsežne prenove, skupaj z razširitvijo prostorov v nadstropju, je bil zasnovan za samsko osebo. Čeprav ima bivalna površina zgolj 140 m2, pa rezidenca vsebuje odprte prostore z veliko naravne svetlobe.

 

Hiša je razdeljena na tri poletaže, kjer ima vsaka svojo funkcijo. Tako je vzpostavljena jasna hierarhija med javnim in zasebnim delom hiše. Poletažnost in stopnjevanje zasebnosti pa je bistveno za ohranitev medsebojne povezanosti in odprtosti različnih con. Loči jih tako le stopnišče.

 

Nadstrešek za avto predstavlja vhod v pritlični del s predsobo in majhno pisarno. Ko se povzpenjamo na drugi nivo, pa lahko s kotičkom očesa že ujamemo veliko stekleno površino, ki uokvirja poglede navzven. V drugem nivoju se nahaja kuhinja, postavljena okoli velikega lesenega otoka, ki drugače belemu prostoru doda toplino in barvo. Ob velikem oknu se nahajata jedilnica in dnevna soba.

 

Stopnišče in hodnik, ki vodita do lastnikove spalnice s kopalnico na vrhnjem nivoju, imata pogled na dnevni del. Kopalnica je minimalistična s čistimi linijami in belino. Spalnica, umeščena v zadnji del hiše, pa se delno odpre na spodnji nivo. Da pa bi preprečili poglede iz zunanjosti v spalnico, so okna namerno omejene višine, kar ustvari svetlobne linije. Na koncu se spalnica preko lože izteče v gozd.

 

Zunanjost je oblečena v naravno obdelan cedrov les, ki bo sčasoma obledel in se zlil z obdajajočo pokrajino. Preproste odprtine, uokvirjene v črno barvo, razbijajo velik volumen. Garažo v starem objektu je nadomestilo pokrito parkirišče, preko katerega stečejo pogledi na vrt. Ta odprtost ustvari neke vrste prosojnost, preko katere lahko še bolj izstopi narava, ki hišo obdaja.

Vir: v2com 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.