Ambient
44 ogledov

Štirje nasveti za mešanje stilov

trend: mešanje stilov Žurnal24 main
Tudi vi oklevate, preden v stanovanje prinesete kos opreme, ki se s celoto ne sklada najbolje? Sledite naslednjim vodilom in zagotavljamo vam, da bo vaš dom pridobil na kompleksnosti, zanimivosti in boemskem občutku.

 

Zakaj je kontrast pomemben

Predstavljajte si, da vstopite v sobo, kjer so vse površine izdelane iz enakega materiala v točno enakem odtenku. Po začetnem šoku bi sobo gotovo označili za dolgočasno. V tem (vsekakor zdelo neverjetnem) scenariju ni ničesar, kar bi v prostoru zadržalo našo pozornost, zato nam misli in oči odtavajo k zanimivejšim stvarem.

Kontrast, ki ga dosežemo z mešanjem različnih kosov in materialov bo zagotovil vizualno zanimanje. V naši naravi je, da težimo k prostorom, ki našim očem v opazovanje ponudijo več elementov znotraj kohezivne celote. Ko kupujete izdelke, ki bodo napolnili vaš prostor, naj bo vaš cilj ustvariti vizualno oazo.

Vsekakor pa je lahko kontrasta tudi preveč. Vizualno zanimivih točk je lahko naenkrat preveč in naše oči si nikjer ne morejo več odpočiti. Prostori, ki so dobro oblikovani, ponujajo ravnotežje med tema dvema ekstremoma in tako ustvarjajo harmonijo.

 

Igrajte se z vzorci

Z mešanjem tekstur lahko po zmerni ceni dodamo barvo in vizualno zanimivost drugače dologčasnemu prostoru. Predvsem lahko teksturo nanesete na katerokoli od površin v prostoru – s tapetami, preprogami, izstopajočim kosom pohištva ali pa majhnimi dodatki za dom.

Bistvo uspešnega mešanja tekstur je usklajevanje dveh različnih vzorcev, ki se med seboj vseeno dopolnjujeta. Uporabite enako barvno paleto ali pa vzorce s podobno tematiko.

Toda ne pretiravajte – večina notranjih oblikovalcev se strinja, da so štirje vzorci zvrhano dovolj. Med njimi uporabite tudi dovolj nevtralnih barv in jih razporedite tako, da prostor uravnotežite.

 

Dodajte teksturo

S kontrastom tekstur – torej s kontrastom zaznave materiala – lahko prostor naredimo zanimivejši. Prostoru tako dodamo vizualno težo (grobi materiali delujejo težje in udobnejše za naše oči kot tisti, ki so gladki). Če torej želite ustvariti vabljivo oazo, uporabite dosti grobih tekstur, medtem ko za uglajen videz prostor napolnite z gladkimi površinami.

Teksturo lahko dodamo praktično kamorkoli – s tapeto na stene, s preprogo na tla ali z uporabo zaves in pohištvenih dodatkov.

 

Igrajte se z različnimi stili

Sami zase najbolj veste, kateri stil vam je vizualno najbližje in ustreza vašemu domu. Želite uglajen moderen videz ali morda bolj domačo, rustikalno estetiko?

Čeprav je to odličen začetek razmišljanja o notranji opremi, izjemni notranji oblikovalci sloge največkrat med seboj mešajo in jih dopolnjujejo.

Še posebej, če z notranjim oblikovanjem nimate dovolj izkušenj, se boste pri opremi doma raje držali enotne barvne sheme in enega sloga. Vseeno pa se ne bojte v dom prinesti malo drugačnosti in eklekticizma. S temi preprostimi vodili boste lahko različne oblikovane kose združili v enem prostoru in ustvarili harmoničen občutek. Če se jih boste držali vam obljubimo, da boste dosegli izgled, ki ga želite.

Vir: freshome, foto: Pinterest

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.