Ambient
113 ogledov

Strokovnjak svetuje: Kako prihraniti pri prenovi?

prenova Žurnal24 main
Statistika kaže, da je kar 70% stavb v Sloveniji starejših od 30 let, kar pomeni, da se bo skoraj vsak od nas vsaj enkrat srečal s prenovo svojega bivališča.

Naj gre zgolj za prenovo notranje opreme ali pa obširno prezidavo, v vsakem primeru se spogledujete s precejšnjo naložbo. Sledeči nasveti vam bodo v pomoč, da se boste izognili nepotrebnim stroškom oziroma vodilo pri odločanju o prioritetah. Niso vse naložbe vredne svojega denarja!

1. Preden začnete s prenovo, je potrebna celovita ocena stanja, v katerem vaša nepremičnina je: od statičnih lastnosti njenih nosilnih elementov do vseh omejitev, podanih z lokacijsko informacijo. Dobro poznavanje lastne hiše in vseh njenih omejitev vam bo tekom prenove prihranilo veliko stresa in denarja.

2. Ali morate hišo res dozidati? Včasih lahko pripomoremo h kvaliteti bivalnih prostorov že tako, da preprosto odstranimo ploščo na podstrešju in s tem ustvarimo dvovišinski dnevni prostor ali pa zamenjamo nekaj majhnih oken s panoramsko steno. Svetloba in zračnost sta dve osnovni komponenti sodobnega prostora.

Podobno lahko izkoristimo druge servisne prostore, kot npr. klet, garažo ali podstrešje, ki se jih da z majhnimi spremembami preurediti v bivalne površine.

3. Preurejanje kopalnice je ena izmed prvih in najdražjih investicij. Če imate omejen budžet, si raje zamislite majhno kopalnico, vse priključke na vodovodno in kanalizacijsko omrežje pa ohranite na svojem mestu. Privoščite si kvalitetno keramiko, ter dobre straniščno školjko, pipe in tuše - smiselno je investirati v tiste kose, ki bodo dolgo v rabi. 

4. Namesto dragih kuhinjskih aparatov si raje privoščite drago kuhinjo. Verjemite, kuhinja bo z vami ostala dlje od vsega ostalega pohištva - prej kot kuhinjo boste najbrž že v drugo obnovili kopalnico. Zato priporočamo, da investirate v kvaliteten kuhinjski pult, ki naj bo iz trajnega materiala, omarice pa naj bodo narejene z dobrim okovjem in kvalitetnimi vodili. Dobro premislite svoje navade in če je potrebno, kuhinjo izdelajte po meri. 

Kuhinjske aparate, po drugi strani, pa boste najbrž menjali vsaj dvakrat v življenju - če ne zaradi želje po zmogljivejših aparatih, pa zaradi okvare. Zato lahko začnete s cenejšimi, ki jih lahko - ko boste finančno sposobnejši - nadgradite.

5. Pri menjavi oken je najceneje, če okenskih odprtin ne povečujete, saj so prebijanje stene in zaključna dela, ki nastanejo pri tem, izjemno draga. Odločite se morda za eno izjemo - na primer pri izhodu na teraso ali lepem pogledu na okoliško pokrajino - in tam majhna okna zamenjajte za panoramska.

6. Prostore predelite z montažnimi predelnimi stenami - te bodo postavljene najhitreje in z najmanj stroška. Dobra stvar suhomontažnih sten je, da jih lahko postavite kar na parket ali na ploščice, čez leta pa jih lahko enostavno podrete ali prestavite.

7. Izolirajte! Čeprav je izolacija draga, vam bo na dolgi rok pomagala prihraniti pri stroških ogrevanja in hlajenja. 

8. Vnaprej premislite električno omrežje in razporeditev svetil. Elektriko razpeljite v enem kosu, saj so kasnejše dopolnitve izjemno drage. Premislite o tem, kako prostor uporabljate, kaj boste v njem počeli in kakšen tip svetlobe za to potrebujete. Nato narišite podroben načrt in ga predajte električarju. Ker boste luči menjali najbrž še redkeje kot kuhinjo, pa tudi tu dobro izberite svoja svetila: naj bodo kvalitetna in brezčasna.

9. Ne podcenjujte moči barve. Nova barvna paleta lahko prostoru vdihne čisto drugačen karakter, zato si lahko pri barvanju date duška - začasno lahko vse prostore osvežite samo z novim opleskom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.