Ambient
99 ogledov

Tako bo izgledala nova Baška riva

Baška riva, MVA arhitekti Žurnal24 main
Arhitekturni biro MVA arhitekti so zmagali na natečaju za ureditev Baške rive na Krku.

Baška (tako kot mnoga druga obalna mesta) med letom živi med dvema skrajnostima - intenzivnim poletjem in pusto zimo. Ta dvojnost v sezonski dinamiki je najbolj izrazita v številu prebivalcev, ki se poleti poveča tudi do desetkrat.

Kako znotraj zgodovinske strukture mesta sprojektirati javni prostor, ki enako dobro funkcionira v obeh skrajnostih? Reitev tega problema so v hrvaškem biroju MVA / mikelić vreš arhitekti rešili s pomočjo nekaj osnovnih oblikovalskih izhodišč:

Ulica Palada - revitalizacija Palade kot ključnega javnega prostora Baške skozi prepoznavanje, programiranje in oblikovanje niza mikorambientov, ki se zvrstijo po celi dolžini te svojevrstne hrbtenice naselja.

Trg 'pri Mori' - na osrednjem delu poteze, ki se vleče od Stare do Male rive, so si arhitekti zamislili nov trg, umeščen na lijakasto razširitev ulice Palade. S tem se ustvari nov javni obalni prostor, ki ga v Baški trenutno primanjkuje. Centralni karakter prostora omogoča tudi postavitev montažnega plavajočega odra z veliko svetlečo kupolo, ki bi lahko postal prepoznaven simbol sodobne Baške.

Mali žali - obstoječe kopališče oziroma zahodni del Palade se z umirjeno in učinkovito intervencijo transformira v prepoznavno potezo manjših plaž, ki tako programsko kot oblikovano vzpostavijo močno protiutež Veloj plaži.

Oblikovanje - ustvarjanje sodobnega oblikovnega izrazja (ureditev parterja, urbane opreme, zelenih površin) na  celotnem področju, ki bi povezovalo vse dele ureditve v skladno in prepoznavno celoto.

Promet - ohranjanje obalnega pasu kot prostora, primarno namenjenega pešcem, in hkratno omogočanje posebnega režima osebnega prometa vzdolž celotne ureditve.

 

Obalni pas se deli na dve osnovni prostorski entiteti - na vzhodni del (ob luki) ter na zahodni del (ob kopališču). V vzhodnem delu se formira intenzivni zeleni pas ob ulici Palada, ki vzdržuje in poudarja silhueto stare Baške, hkrati pa med luko in grajenim okoljem vzpostavi zeleno mejo. V osrednjem delu te poteze se z zelenim pasom formira razširitev promenade in nov osrednji javni prostor (trg Pri Mori). 

Zahodni del obalnega pasu karakterizira niz plaž (Mali žali), ki se konča s parkom Marjan, jadralnim klubom ter servisnimi objekti kopališča. 

Ti dve karakteristični območji povezuje enovit parter ulice Palada, ob kateri se zvrstijo mikroamienti in manjši zaključeni prostori z različnimi nameni in karakterji.

Arhitekti: MVA / mikelić vreš arhitekti: Marin Mikelić, Tomislav Vreš, Marija Barović, Sara Pavlov, Viktor Vdović, Dora Gorenak

Še več arhitekture ob Jadranskem morju:

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.