Ambient
119 ogledov

Trend: Devet stvari, ki jih potrebuje vsaka kuharica

kuhinja Žurnal24 main
Vsaka kuharica ima rada svoj red.

Ustvarjanje jedi je strast, raziskovanje in užitek. Kako ustvariti kuhinjski prostor, da bo le-ta uporaben ter hkati živ in navdihujoč? Za vas smo pripravili devet predlogov.

Ustvarjalen ambient

Kuhanje je svojevrsten ustvarjalni proces, zato poskrbimo, da bo kuhinja kot nekakšen slikarski atelje: Svetla, pa vendar pisana. Nevtralna, pa vendar personalizirana. Živa, igriva, prostorna, premišljena, naključna in predvsem - iz čimbolj naravnih materialov.

 

Svetloba

Vse kuhinjske površine morajo biti primerno osvetljene z razpršeno in toplo svetlobo. Sodobno in učinkovito osvetlitev bomo dosegli z izbranimi svetili. Trend narekuje, da izberemo vsaj tri enaka svetila v vintage ali industrijskem slogu, material pa mora biti obvezno kovinski.

 

Dobro organizirani recepti

Recepti - tisti pravi, ki gredo iz roda v rod - so vedno napisani na roko. Za to, da se ne bodo izgubili, priporočamo, da jih pišete v zvezek, ki ga shranjujete v kuhinjskem predalu. V oči nam je padel Zvezek Slavc:

Zvezek Slavc za Recepte, Hiškarija

naročite ga na www.hiskarija.si, 7,50€.

Zvezek Slavc za Recepte so v Hiškarijini ročni izdelovalnici ovili v čisti bombaž. Blago s svojo mehkobo in izbranimi vzorci nadgradi ustvarjanje v vaši kuhinji. Trpežne platnice varujejo notranjost, ki je obogatena z ilustracijami ptička Slavca. Okvir z napisom je obrobljen s slovensko bombažno čipko. Zvezek Slavc za recepte je zaradi premišljenih detajlov, prefinjenosti in dovršenosti nepozaben kuhinjski pomočnik.

 

Jasno določeni cilji

Kaj bo ta teden na meniju ni pomembno zgolj za organizacijo nakupovalnega seznama in predpripravo določenih jedi, pač pa tudi za lažjo komunikacijo z družino oziroma sostanovalci. Meni je najbolje obesiti na vidno mesto in ga sproti posodabljati. Če nimate proste stene, ki bi jo pobarvali z barvo za šolske table, si omislite preprost okvir za sliko, na katerega z vodoodpornim markerjem zapišete tedenski meni. Marker preprosto odstranite s čistilnimi robčki. (Navodila za izdelavo najdete na blogu Little Birdie Secrets.)

 

Porcelan

Kaj pa je kuhinja brez čudovitega seta porcelana? Prijatelje boste na čaj in piškote vabili pogosteje, če bodo v vašem servisu takšni kosi:

Čajnik iz porcelana, Trgovina VonjNarave

naročite ga na www.vonjnarave.si, 16,90 €

Čajnik ima mrežico za čaj, narejen je iz porcelana. Vanj lahko nalijete 500 ml tekočine.

Pladenj na dva nivoja, Trgovina VonjNarave

naročite ga na www.vonjnarave.si, 29,90 €

Dvonivojski pladenj, primeren za strežbo slaščic ali sadja, je narejen iz keramike. Dimenzije: višina 27 cm, premer 25cm.

Trgovino VonjNarave lahko obiščete v Celju na Gubčevi ulici 4 ali na dveh ljubljanskih lokacijah (Nazorjeva ulica 6 in Prečna ulica 2).

 

Sveže sestavine

Nobena dobra kuhinja ne učinkuje brez svežih začimb, zato si le hitro omislite majhen zeliščni vrt. Zelišča potrebujejo posebno nego, zato se o skrbi zanje prej pozanimajte.

 

Personalizirana embalaža

Embalaža za moko, sladkor, testenine, kosmiče, kavo itd. so 'must' vsake dobre kuharice. Če embalaže po svojih željah ne najdete na trgovinskih policah, nalepke oblikujte sami (uporabite lahko eno izmed možnih podlog v programu Word) in jih natisnete na samolepilno folijo. Nato označite pločevinaste, keramične, steklene ali plastične posode različnih velikosti in embalažo - seveda - postavite na vidno mesto. 

 

Dobro organizirane smeti

Če naj kuhinja deluje hitro in učinkovito, moramo najprej poskrbeti za smeti. Te naj bodo dostopne, večkrat praznjene in naj z njimi ne bo več dela, kot s celotno kuhinjo (ločeni zbiralniki, brezročno odpiranje predala, lahko čiščenje). Všeč nam je ideja izreza v pultu, kjer  organske odpadke praktično pobrišemo v koš - nič več mazanja rok in krompirjevih olupkov na tleh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.