Ambient
360 ogledov

Trend: v letu 2016 izberite močno stensko barvo

stenske barve Žurnal24 main
Izbrali smo nekaj odtenkov, ki so v letu 2015 krasili zidove izjemnih ambientov. Čeprav nanje najbrž sploh ne pomislite, ko izbirate med pasteli in odtenki bele, pa so močne, temne stenske barve tiste, ki vaš prostor spremenijo v sodoben in prefinjen ambient.

Če pri izbiri stenskih barv potrebujete pomoč strokovnjaka, smo za vas izbrali nekaj primerov uporabe trenutno najbolj priljubljenih odtenkov (in dodali nekaj nasvetov za čimuspešnejše rezultate).

Preberite tudi: Izberite pravo barvo za vsak prostor

 

Grško modra

Tako poklicni notranji oblikovalci kot tisti, ki prostor opremljajo sami, zadnje čase vse raje posegajo po grško modrih odtenkih. Grško modra je bila namreč označena za enega izmed trendovskih odtenkov leta 2015 in zdi se, da se bo na lestvici najbolj priljubljenih barv tudi obdržala. Razlog: preživljanje časa ob morju je terapevtsko tudi zaradi njegove barve, zakaj torej ne bi malo morskega vzdušja prenesli tudi v svoj dom?

Grško modra je hladna in pomirjajoča barva, čeprav sobi še vedno doda element presenečenja. Poskrbite zgolj za pravo mero: če želite poustvariti pravi mediteranski občutek, pobarvajte stene; če pa želite domu dodati zgolj nekaj prefinjenosti, pa v tej barvi izberite kuhinjske omarice ali pa kos pohištva.

 

Nevtralna siva

Siva je zamenjala belo kot osnovna nevtralna barva sten. Ker je bolj umirjena kot črna ali bela, ki sta njena ekstrema na nasprotnih straneh barvne lestvice, naredi prostor nežnejši. Končni rezultat je vabljiv in šik ambient.

Ko barvamo stene na sivo, je pomembno, da razmislimo o tem, kakšen vpliv bo imela barva na naš prostor. Svetlejši odtenki bodo prostor naredili toplejši, zato jih priporočamo v spalnicah ali dnevnih prostorih. Temnješa siva pa bo vizualno zanimivejša, zato jo uporabite kot poudarek na manjših površinah.

 

Koralni odtenki

Koralni odtenki so odgovor na nevtralnejše pastele, kar pomeni, da je roza kočno napredovala iz 'otročje' v 'trendovsko'.

Ker bo koralna barva zares intenzivna, je pomembno, da jo uravnotežite z ostalimi oblikovnimi elementi v prostoru. Izberite barvno paleto, ki vsebuje veliko nevtralnih odtenkov, kjer si bodo vaše oči lahko odpočile. Koralno barvo lahko uporabite tudi zgolj na prostorskih poudarkih ali posebnih arhitekturnih elementih.

 

Olivna barva

Če želite skoraj nevtralno barvo, pa se ne želite poslužiti sive, je olivna prava izbira, saj je nevtralen odgovor na super trendovsko metino in temnejšo lovsko zeleno. Ta odtenek bo v vaš dom vnesel nekaj miru, saj je zelo nevsiljiv, hkrati pa lahko odlično dopolni vsak prostor.

Povezava olivne barve z naravo je nesporna, zato jo uporabite v prostorih, ki že tako kipijo od naravnih odtenkov (les, kamen) in premorejo oblico dnevne svetlobe. Odlično izpade v prostorih, ki imajo neposreden izhod na teraso ali vrt.

 

Barva slive

Vsaka vijolična, sploh pa odtenek slive, je odlična za tiste, ki želijo dom narediti malo bolj stilsko zaokrožen, saj ima ta odtenek dolgo zgodovino v notranji opremi palač in kraljevih rezidenc.

Pri uporabi slivove barve bodite pozorni na izbiro prostora: uporabite jo v tistem prostoru, kjer želite imeti 'kraljevski' občutek, kot npr. jedilnica ali bolj formalna dnevna soba. Ker je slivova barva tudi izjemno močna, jo je bolje uporabiti v manjši sobi (ali na manjših površinah), da ne bi prostor izpadel pretežak.

 

Črna

Zakaj znova in znova ponavljamo, da je črna v interierjih zanimiva? Če naštejemo: je glamurozna, drugačna in nikoli nas ne pusti hladnih. Navdih išče v rock'n'rollu, zato je popolno ozadje za mešanico materialov: od žameta, stekla, lesa ali kovine.

Za intimen občutek jo lahko uporabite v dnevnih prostorih ali spalnici, prepovedana pa ni niti v otroških sobah. Tam zgolj poskrbite, da bo barva pripravljena kot tista za šolske table. To je definitivno trend, ki ga ne spregleda noben stilsko ozaveščen starš.

Več črnih interierjev: Sodobna montažna hiša Blackline SoNo arhitektov | Elegantno stanovanje v Ljubljani Arhitekture d.o.o. 

Kanarčkasto rumena

Seveda, rumena je tista barva, ki nas dokazano osrečuje, zato je še vedno na vrhu svetovnih trendov. Ne le, da bo vsak prostor, pobarvan v rumeno, dobil sončni in topel pridih (tudi na deževen jesenski dan), rumena je odlična kot ozadje za eklektične interierje, saj težko najdemo barvo, ki bi se z njo tepla.

Uporabite jo lahko na stenah, stropu, vratih, ali pa stanovanju dodate zoglj močan rumen poudarek s pohištvom, preprogo ali zavesami v kanarčkastem odtenku.

Fotografije via Pinterest 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.