Ambient
212 ogledov

Trend: vzorci

Vzorci v notranjem oblikovanju Žurnal24 main
Tako kot vsa moda, se tudi notranje oblikovanje vedno znova po navdih vrača v preteklost. Če so bili v zadnjih desetletjih izjemno priljubljeni monokromatski interierji, pa je danes priljubljena krasitev prostorov z vzorci, živimi barvami in vintage opremo.

Zatorej ni nič čudnega, če smo vsi nekoliko iz vaje pri izbiri pravega vzorca za naše stanovanje; leta in leta smo izbirali med različnimi odtenki bele. Za vas smo pripravili osvežilni tečaj, s katerim boste v vaš prostor prinesli nekaj živahnega in vizualno zanimivega. Nato se vzorcem ne boste odpovedali nikoli več!

 

Vzorec določi nivo aktivnosti

Predstavljajte si sobo, ki je vsa v enobarvnih tonih. Čeprav izgleda elegantna in mirna, je hkrati dolgočasna. Z dodatkom živega vzorca bo soba v trenutku izgledala živahneje.

Ključ za izbiro vzorca je njegova velikost. Veliki vzorci, čeprav na prvi pogled izgledajo okorno, so mirnejši, medtem ko so drobni vzorci za nekatere preživahni in neprijetni. Manjši vzorci so primernejši za uporabo na manjših kosih: blazinah, dekoraciji in podobnem. Velike vzorce pa izberite za tapete, zavese, preproge ali poseben kos pohištva.

 

Vzorci dodajo vizualno težo

Kaj mislimo z izrazom 'vizualna teža'? Govorimo o načinu, na katerega nekateri prostori v trenutku prikličejo našo pozornost. Vizualno težo lahko hitro določimo tako, da ob vstopu v sobo opazujemo, ali je ta vizualno uravnotežena ali neuravnovešena.

V notranjem oblikovanju vedno težimo k vizualnem uravnoteženju. Če ne verjamete, si predstavaljajte sobo, v kateri je prav vse potisnjeno v en kot. Se ne bi počutili kot na potapljajoči se ladji?

Ker vzorci privlačijo pozornost, so odličen način za uravnoteženje sobe: tam, kjer vam manjka vizualni poudarek, dodajte vzorčast stenski dekor ali pa zamenjajte tekstilno oblogo na naslanjaču.

 

Preizkusite se v mešanju stilov

Čeprav nam zdrava pamet govori, da vzorcev med seboj ni dobro mešati, saj je to za oko prenaporno in lahko izgleda izjemno neokusno, pa oblikovalci vseeno prigovarjajo k opustitvi tega mišljenja, saj je uspešno mešanje vzorcev dokaz dobrega okusa (in izjemnega stila!) in prostoru doda potrebno kompleksnost.

Vam izdamo preprost trik? Ta je v kombiniranju barv. Če izberete vzorce, ki spdajo v isto barvno paleto, bodo skupaj vedno delovali harmonično.

 

Kontrast!

 Res je, ravno smo se zavzeli za opremljanje znotraj iste barvne palete. Vseeno pa ljubitelji notranjega oblikovanja vedo, da so najboljši vizualni učinki vedno doseženi tako, da kdaj pa kdaj prekršimo pravila. Zato vam priporočamo, da na zelo posebnem mestu uporabite barvni kontrast za dosego želenega vizualnega učinka. Kontrasti pridejo najbolj do izraza pri kombinaciji komplementarnih barv, torej tistih, ki si na barvnem krogu ležijo nasproti.

Fotografije: Pinterest 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.