Ambient
261 ogledov

Tri najlepša stanovanja lanskega leta

Nagrada Architizer A+ Žurnal24 main
Architizer A+ je razglasil nagrajence za najboljšo arhitekturo in najlepši interier leta 2015.

Izmed petih nagrajencev za najlepši interier smo izbrali tri, ki s svojimi izjemnimi prostorskimi ureditvami nagovarjajo trend fleksibilnega, sodobnega bivanja. 

 

Mild GH, Archetonic (Mexico City, Mehika)

 

Stanovanje z južno orientacijo je bilo zasnovano kot svetel, topel in fleksibilen prostor. Mlad par je želel prilagodljiv tloris, ki bi omogočal preprosto adaptacijo tudi v primeru širitve družine.

 

Ob hodniku, ki poteka skozi celo dolžino stanovanja, so nanizana visoka drsna vrata, ki se poljubno odpirajo, s čimer se prostori povezujejo ali ločujejo. Ostalo, po meri narejeno pohištvo pa prostor deli na prostorske enote, ki jih lahko par v prihodnosti prilagaja, spreminja, združuje ali ločuje. 

 


Nevern Square Apartment, Daniele Petteno Architecture Workshop (London, Združeno kraljestvo)

 

Starejše pritlično stanovanje v ozki vrstni hiši v Londonu je bilo po več desetletjih neprimernih adaptacij povrnjeno v svoje izvirno stanje: v dvosobno enoto z velikima oknoma, ki se odpirata na ulično oziroma vrtno stran. 

 

Med dnevno sobo (v črnem pohištvu) in spalnico (v belem) je umeščena kuhinja, ki je od spalnice ločena zgolj z notranjo zasteklitvijo. To veliko okno je prava posebnost stanovanja, saj vizualno poveže oba dela, po želji pa ga je mogoče tudi zastreti.

 


Pivot, Architecture Workshop PC (New York, ZDA)

 

Naročnik projekta je znotraj starejše garsonjere, ki meri zgolj 40 m2, želel ustvariti prostor, kjer lahko večerja deset ljudi, spi šest, z veliko in udobno kuhinjo in možnostjo dela od doma v domači pisarni. Misija nemogoče? Arhitekt je s po meri narejenimi omarami izdelal variacije prostorskih izkušenj, ki jih je mogoče regulirati s pomočjo vrtljivih vrat in omar - v eni se skriva dodatna postelja, druga sobo pregradi na več ločenih prostorov. Višinsko prilagodljiva miza je lahko namenjena delu od doma ali pa pripravi hrane.

 

Multifunkcijske omare zabrišejo mejo med arhitekturo in pohištvom, saj ustvarjajo različne prostorske izkušnje, ki jih zahteva sodobno, fleksibilno in trajnostno življenje.

Vse nagrajene projekte (poleg interierjev tudi stanovanjsko arhitekturo vseh meril) lahko najdete na uradni spletni strani nagrad Architizer A+

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.