Ambient
85 ogledov

Ultra sodobno stanovanje v Ljubljani

Stanovanje SP, SADAR+VUGA
1/12
Žurnal24 main
Biro SADAR+VUGA je zasnoval sodobno reinterpretacijo meščanskega stanovanja, v kateri sobivata ultra sodoben in vintage ambient.

Stanovanje SP je prostor nasprotij: je hkrati toplo in hladno, mehko in ortogonalno, odprto in zaprto proti svoji okolici, v stiku in v konfliktu s svojo preteklostjo. Je interpolacija dveh različnih, a med seboj vizualno povezanih ambientov z različnima identitetama in materialnostima: lofta in salona.

Dnevni prostor, odet v teksturirane in tople materiale, je sodobna reinterpretacija secesijskega salona. Ta materialno večplasten bivanjski prostor, je svet zase. Materiali - od prosojnega oniksa, s katerim je obložen odprt kamin, do vintage parketa - se odsevajo v okroglem ogledalu na stropu, ki, kot pravijo arhitekti, prevzame vlogo baročne iluzionistične freske.

Loft pa - po drugi strani - definira stroga mreža aluminijevih nosilcev pod stropom: nanjo so pritrjeni drsni paneli, ki definirajo volumne kopalnice, kuhinje, spalnice in garderobnih omar. Odstiranje in zastiranje le-teh omogoča širjenje bivalnega prostora onkraj jedilnice v spalnico in kopalnico in ustvarjanje funkcionalno raznolikih ambientov. 

Arhitekti povedo: "Stanovanje omogoča neke vrste vojerizem: z zofe lahko vidimo tako nasproti si ležeča kamin in balkon, skozi preboja se ponujajo pogledi v jedilnico in spalnico, stropno ogledalo pa nam omogoča celo pogled nase. Podobno nam izza jedilne mize pogled steče v kuhinjo, spalnico ali na stekleno tuš kabino, ki izzivalno meji na osrednji bivalni del."

Zastiranje prostorov s paneli omogoči ustvarjanje urejenih in funkcionalno ločenih prostorov. Odstiranje pa nam, po drugi strani, nudi plastenje vizualnih izkušenj: industrijsko in stilsko, eterično in zemeljsko, fizični prostor in njegov odsev. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.