Ambient
294 ogledov

Upcycling ali kako opremiti dnevno sobo za 165 €

Kreativna ponovna uporaba - bolha.com
1/11
Žurnal24 main
Kreativna ponovna uporaba v oblikovanju interierja ima več prednosti: prvič, ne obremenjuje okolja, drugič, za uporabnika je cenejša kot nakup novega pohištva, tretjič, rezultati so zaradi odličnih vintage najdb večkrat celo uspešnejši od serijske opreme, dostopne na trgu.

Mlad par je prosil za nasvet: Kupila sta prvo stanovanje in mu dodobra obnovila kosti - zamenjala okna, pobrusila parket in investirala v obnovo kuhinje in kopalnice. Posledično jima je zmanjkalo financ za opremo sob; njuno vprašanje je bilo, kako prostor opremiti brez večjega finančnega vložka, a z okusom.

Odločili smo se za pristop kreativne ponovne uporabe, t.i. upcyclinga, kjer smo celotno sobo opremili s predelanimi elementi iz največjega slovenskega spletnega oglasnika, bolha.com. Najboljše kupčije smo iskali v njihovi veliki bazi notranje opreme, kjer se prodaja skoraj 50 tisoč kosov, kot tudi med gradbenimi materiali, avdio-video ter poslovno opremo.

Klasični tloris dnevne sobe velikosti približno 25 m2 v eni izmed ljubljanskih sosesk smo - kot je razvidno iz zgornje vizualizacije - opremili z vsemi elementi, ki jih dnevno-bivalni prostor potrebuje: veliko sedežno garnituro s televizijo, bralnim in delovnim kotičkom. Dodali smo celo nekaj dekorativnih elementov. Končni znesek nakupa osnovnih kosov je bil presenetljivih - 165 €.

Pa poglejmo še bolj podrobno:

Sedežno garnituro nekdo na bolhi ponuja zastonj - zaradi dvignjenosti od tal je popolna za takšen majhen prostor, saj ga vizualno razširi. Namesto preproge predlagamo uporabo 150g črnega filca, razvitega po celotni stranici sobe (0,68 € na m2). Udoben naslanjač (barvni poudarek sicer monokromatsko zasnovane opreme) lahko v Mariboru prevzamemo za 15 €. Kavna mizica in bralna luč sta del večje vrtne garniture, sestavljene iz dveh klopi in mize: Mizo bi zbrusili, razžagali in preobrazili v kavno mizico. Mizine noge iz nerjavečega jekla pa bi površinsko obdelali z barvo za kovino in preobrazili v ambientalno svetilo, ki služi predvsem ob večernem branju knjig (set vrtne garniture: 20 €). Stensko dekoracijo predlagamo iz pocinkane mreže, pritrjene na steno, na katero lahko lastnika poljubno obešata, zatikata, pripenjata ipd. svoje najljubše umetnije, razglednice ali rastline (cena mreže: 8 €).

Drugi del vrtne garniture - dve klopi, ki bi ju najprej zbrusili in primerno površinsko obdelali - smo uporabili kot osnovni element dnevnega regala. En del je postal klasična mizica za televizijo, pod katero smo umestili nekaj na belo pobarvanih gajbic za shranjevanje (3,5 € po kosu); drugi del pa smo obesili na steno in ga uporabili kot delovno mizico. Pod njo smo umestili tabure - prav tako elegantno dvignjen od tal - ki stane zgolj 5 €. Da bi bil resnično udoben tako za delo kot za sedenje pred televizijo, bi bil potreben popravila polnila ter pretapiciranja. Televizijo z diagonalo 107 cm smo našli za 80 €. Stenski dekor smo zasnovali z aluminijastimi C-profili, pritrjenimi na steno, na katere lahko poljubno zlagamo knjige, zvezke, umetnine ali manjše okrasje (profili: 1 €/t.m.).

Vse izbrane kose si lahko - skupaj s ceno in specifikacijami - ogledate še v zgornji fotogaleriji.

Z veseljem se spopademo z vašimi težavami pri notranji opremi: kontaktirajte nas preko elektronskega obrazca.

Več nasvetov za upcycling:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.