Ambient
5 ogledov

Uporabnost kvadratnega metra

Okolje
1/4
Žurnal24 main
Da bi dosegli zares urejeno in povsem želeno uporabnost stanovanja je potrebno najti pravo razmerje med lastnimi občutki in naravnimi danosti, ki vplivajo na nepremičnino.

Številna stanovanja in hiše se ocenjujejo na podlagi razpoložljive površine. To je tisto, kar nam daje občutek domačnosti in sproščenosti. V odvisnosti glede lege bivalne enote nam lahko določeni prostor prinese le še dodatno vrednost. Denimo stanovanje je obrnjeno proti zahodu oziroma jugu. Dnevna svetloba v večini primerov prinaša dodatno vrednost.

Kupovanje, oddajanje, najemanje, prodajanje ali spreminjanje stanovanja je tako v veliki meri odvisno predvsem od funkcionalnosti stanovanja. Tako kvadratni meter stanovanja ni zmeraj enak uporabnosti kvadratnega metra. Če le tega ne znamo izkoristiti pravilno, lahko dobimo enoto, ki nam bo povzročala kronično nezadovoljstvo oziroma nam zmeraj dajala občutek pomanjkanja prostora. Torej ko načrtujemo novo podobo uporabnih površin nepremičnine, se je smotrno posvetovati s strokovnjaki ali z gradivom, ki bi nas lahko poučilo o izrabi prostora. Pogosto se nam zgodi preveč manjših napak, ki nato ključno vplivajo na naše počutje. Ambienta se ne da kupiti, je skupek več dejavnikov, ki odražajo smotrne odločitve že v fazi načrtovanja.

Za napisano razmišljanje imamo tudi dejanski primer. Ljudje navadno razumemo, ko so stvari podkrepljene s primeri. Zato bomo tokrat s pomočjo slik skušali pokazati kako lahko slabše načrtovanje vpliva na končno podobo uporabnosti kvadratnega metra. Ureditev stanovanja na 103 m2 je lahko zelo kompleksna zadeva, zato vam ponujamo eno izmed rešitev stanovanjske problematike. Stanovanje je v tem primeru namenjeno družini, ki lahko ima 1-2 otroka. Kvadratura stanovanja omogoča številne rešitve in ne nazadnje tudi dopolnitve. Zelo pomembno je, da je stanovanje prejme vso potrebno svetlobo, ter da se stanujoči preveč ne motijo pri svojih opravilih. Najbolj pomembno prostor je navadno dnevni prostor. V tem se družina zadržuje največ časa in preživlja skupne trenutke. Bistveno manj svetlobe potrebujejo spalni prostori. Pomembna je tudi prehodnost med določenimi prostori.

Z načrtovanjem prostora boste dobili prave uporabne površine takrat, ko boste ujeli vse svoje navade. Nasvet pri načrtovanju je tudi tak, da uporabljate stanovanje svoj čas brez kompletne opreme. S tem boste še lažje videli, kakšna je uporabnost določenih elementov. Opremljajte postopoma in premišljeno. Ko boste naleteli na težavo pa vprašajte stroko. Pa obilo užitkov pri opremljanju in postavljanju vašega doma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.