Ambient
244 ogledov

Ustvarite prijetne bivalne prostore s pomočjo feng shuija

ležalnik Žurnal24 main
Starodavna kitajska praksa feng shui v sebi nosi obilico nasvetov, kako urediti prijeten dom, v katerem bomo produktivnejši, družabnejši in srečnejši. Preprosto in popolnoma brezplačno.

Kaj je feng shui

Feng shui je starodavna kitajska praksa, ki temelji na miselnosti, da naši domovi odsevajo vse, kar se dogaja v nas. Feng shui naj bi nam pomagal preoblikovati svoje okolje tako, da bo to kar najbolje predstavljalo nas in naše želje. Z dobro urejenim tokom energij skozi prostore (pomembni so svetloba, pogledi, nemoteno gibanje) pa bo tudi lažje dosegati zastavljene življenjske cilje.

Feng shui je obširna filozofija, ki obravnava vse od razporeditve prostorov v domu, predmetov, ki jih vanj postavljamo, ter do tega, kako prostor vzdržujemo. Feng shui pomaga usmerjati energijo.

Pohištvo v dnevni sobi

 

Kavč se postavi ob steno - najraje ob tisto, ki je najdlje od vhoda v prostor - in obrne proti vratom. Kavč naj ne bo naslonjen na steno, med njima mora ostati nekaj centimetrov prostora. Če v odprtem tlorisu nimamo predvidene stene, ob katero bi postavili kavč, pa za njim postavimo vsaj nižjo omarico, ki bo dajala občutek varnosti.

Pohištvo naj bo postavljeno tako, da spodbuja komunikacijo - sedeži naj si bodo blizu, vsak gost oziroma družinski član pa potrebuje površino, na katero lahko odloži knjigo, pijačo ali telefon. To je lahko majhna kavna mizica v sredini ali individualne odlagalne površine ob straneh kavča.

Omogočeno naj bo jasno in prosto premikanje po prostoru - pohištvo naj nam ne zamejuje poti (med vhodom in naslanjačem naj, na primer, ne stoji velika lončnica). Okrogle in ovalne mizice so boljše kot kvadratne ali pravokotne, saj se okoli njih lažje pretaka energija. V feng shuiju eno izmed osnovnih pravil prepoveduje ostre kote, usmerjene neposredno v prostore ali ljudi. Seveda pa je potrebno misliti tudi na ravnotežje: v feng shuiju kvadrati predstavljajo zemljo, pravokotniki les, trikotniki ogenj in krogi kovino. Dnevna soba bo najbolj uravnovešena, če bo vsebovala vse oblike.

Televizija

 

V feng shuiju se prostori delijo na zasebne (jin) prostore, kot sta spalnica in kopalnica ter družabne (jang) prostore, kot je dnevna soba. Televizija je načeloma dovoljena v dužabnih prostorih. Če nočete, da bi se okoli nje vrtelo celotno družabno življenje družine, pa jo postavite izven centra dnevne sobe ali pa jo podnevi zaprite v omarico. 

 

Če imate otroke, v središče dnevne sobe raje postavite taburet, na katerem se lahko igrajo otroci in tako postanejo središče družinskega življenja.

Jedilna miza

 

Miza se mora najprej prilagoditi velikosti prostora: ne imejte majhne mizice v velikem prostoru in obratno. Miza naj bo ravno prav velika, da lahko vsi, ki okoli nje sedijo, mirno odrinejo svoj stol in vstanejo, ne da bi pri tem motili druge ali se zaletavali v druge kose pohištva.

Kot material jedilne mize izberite naravni material, najraje les. Steklene mize so zelo delikatne in povzorčajo veliko hrupa, ki nas lahko moti in razdraži.

Na jedilni mizi ne puščamo stvari, ki jih ne bomo nikdar pospravili - igrač ali pošte - če pa je ne uporabljamo za uživanje obrokov, pa jo lahko spremenimo v delovno površino za delo od doma, pisanje domačih nalog ali ustvarjanje.

Zavese

 

Če imate v sobi okno, ki stoji točno nasproti vhoda v prostor, je dobro premisliti o nakupu zaves, da energijo, ki pride skozi vrata, ustavimo v prostoru. Pred okno lahko postavimo tudi rastlino ali okrasno posodo, ki bo energijo odbila nazaj v prostor.

Barve

Polne, žive barve, temno modra in barva jajčevca so odlične za družabne prostore.

Osvetljava

 

Svetloba aktivira enerigijo, zato je pomembno, da so svetila dobro razporejena po prostoru. Če so nekateri prostori temnejši od ostalih, lahko to pomeni zanemarjanje posameznih vidikov vašega življenja (za več informacij preberite o osem-točkovnem sistemu feng shuija). Izogibajte se usmerjenih snopov svetlobe, saj ti vso energijo usmerijo v eno točko, in raje izberite ambientalno osvetljavo.

Okraski in dekoracija

 

Obkrožati moramo biti s stvarmi, ki jih imamo radi in v nas vzbujajo pozitivna čustva. Če na pomembno in vidno mesto v prostoru postavimo predmet, ki nas resnično razveseljuje, bomo ob vsakem vstopu v prostor s pozitivnim odzivom izboljšali naše okolje.

 Fotografije via Pixabay

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.