Ambient
97 ogledov

[Video] Majhna velika hiša

Stanovanje MJE, PKMN Architectures Žurnal24 main
Arhitekti iz biroja PKMN Architectures so prenovili stanovanje na španski obali z modularnimi vrtljivimi in premičnimi omarami, s pomočjo katerih lahko naročniki pregradijo dodatne spalnice za goste.

Naročnika izvirne opreme sta par iz Mehike, ki večkrat letno potujeta v Evropo. Par si je želel ustvariti drugi dom zase in svojo razširjeno družino na severozahodu Španije.

 

"Ko sta nas kontaktirala, sta bila že dodobra prepričana, da želita dom z mobilnim pohištvom," za Dezeen pove arhitekt David Pérez. "Prepričana sta bila, da drugače ni možno opremiti ravnokar kupljenega stanovanja z zelo slabo razporeditvijo, ki sploh ni ustrezalo njunemu načinu življenja."

Želela sta stanovanje, ki bi se lahko prilagodilo in gostilo različne ljudi, prostora pa nista želela razbiti na več manjših sob. Arhitekti so zato predelne stene zamenjali s celovišinskimi vgradnimi sistemi, ki se premikajo na majhnih koleščkih.

"Stanovanje ima razgled na morje, o katerem sta naročnika vedno sanjala, toda razporeditev prostorov v kupljenem stanovanju jima ni omogočala panoramskega razgleda," še pove arhitekt. "Razporeditev z vrtečimi se enotami jima je omogočila velik odprt prostor s čudovitim razgledom na morje."

Vrteče se stene so narejene iz lahkega kovinskega okvirja in lesenih panelov, oblečenih v bel furnir. Vsaka stena vsebuje omare in dvižno posteljo. 

Stanovanje je del iniciative Pequeñas grandes casas (Male velike hiše), ki so jo v biroju začeli kot odogovr na pomanjkanje primernih bivalnih enot, še posebej v španskih mestih "Naša glavna motivacija je bila odgovoriti na težavo, s katero se spopada velik del današnjih urbanih prebivalcev - da je njihov dom narejen po standardih izpred desetletij. Večina meščanov si ne more privoščiti niti enosobnega stanovanja, prav tako pa se naša življenja spreminjajo hitreje, kot to lahko prenesejo naša miniaturna stanovanja. Verjamemo, da morajo biti stanovanja prilagodljivejša našim željam in spremembam v naših življenjih, ne pa da se morajo naša življenja prilagajati rigidnim prostorom, v katerih živimo." 

 

Fotografije in video Javier de Paz García in PKMN Architectures via Dezeen in Youtube

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.