Ambient
857 ogledov

Vrtno pohištvo iz lesenih palet

prenova ljubljanskega lokala Žurnal24 main
Uporaba že odsluženih palet lahko z malo domišljije in nekaj ur vloženega časa postane poceni kos vrtnega pohištva.

Mladi arhitektki, Vita Ilešič in Tamara Šumi, sta nedolgo tega prenovili lokal na Kardeljevi ploščadi v Ljubljani. Novo vrtno pohištvo je narejeno izključno iz lesenih palet, vse kose pa sta sestavili sami. O projektu piše ena izmed avtoric, Vita Ilešič:

Gre za ekonomičen, drugačen pristop h kreiranju vrtov in teras, ki spodbuja recikliranje in išče alternativne možnosti ponovne uporabe. Trend uporabe palet v opremljanju našega življenjskega okolja postaja vedno bolj razširjen po svetu, v Sloveniji pa nič manj. Mize, stoli, klopi, postelje, police, podstavki za rože, elementi dekoracije …  idej ne zmanjka. Splet ponuja obilico kreativnih idej, ki se množijo iz dneva v dan.

 

Bistro na Kardeljevi ploščadi v Ljubljani, v neposredni bližini fakultet, razpolaga z veliko teraso, ki je ob sončnih dnevih nabito polna študentov. Ker je vrtna garnitura bistroja z leti izgubila atraktivnost, del terase pa je ostajal neizkoriščen, se je vodstvo spomladi odločilo poiskati drugačen način predstavitve njihove nove gostinske ponudbe in izkoristiti neizrabljene kotičke obširne terase.

 

Z izzivom sva se spopadli s Tamaro Šumi, idejo za garnituro sva dobili iz izkušenj, pridobljenih tekom študija arhitekture in poznavanja ponovne uporabe in predelave palet. V lastni organizaciji sva najprej pripravili načrt, potem pa se lotili izvedbe. Slednje je pomenilo ločitev primernih palet od neprimernih, žaganje, brušenje ter večkratno barvanje. Zaradi varnosti pri uporabi je bilo potrebno odstraniti tudi vse nevarne žeblje.

 Vsako klop sestavljata po dve paleti, mize dvakrat po dve tretjini odrezane palete, naslonjala pa tretjina odrezane palete. (Foto: arhiv avtoric)

Po dveh vikendih dela do poznih ur je bilo pet miz in enajst klopi z naslonjali pripravljenih na odvoz na lokacijo. Paletam so se kmalu na lokaciji pridružile še blazine, steklo, ki pokrije mize, in rože. Na koncu pa še miza za namizni tenis, ki je postala prava atrakcija terase.

 O tem kako je novo pohištvo iz palet izboljšalo ambient terase dokazujejo uporabniki, ki na njih vsakodnevno uživajo in se nastavljajo poletnemu soncu.

 Fotografije: arhiv avtoric

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.