Ambient
161 ogledov

Vzorčno stanovanje v Situli

Vzorčno stanovanje v Situli, Gao arhitekti Žurnal24 main
Gao arhitekti so zasnovali zgodbo o urbanosti in dinamičnem ter kreativnem bivanju v samem srcu prestolnice. Vzorčno stanovanje se nahaja v novem modernem poslovno-stanovanjskem kompleksu Situla ob železniški postaji v Ljubljani.

»Urbana lirika vlakov, njihova dinamika in barvitost so nas asociirali na lofte, ki se s svojo robatostjo pri izbiri materialov in prepletom različnih grobih in mehkih poudarkov oblikujejo skoraj kot scena nekega odseva dinamičnega in z umetnostjo prepletenega načina bivanja,« povedo arhitekti.

Osrednji bivalni del je do konca odprt in proti vhodu navidezno razmejen zgolj z delno prosojno steno iz kortena. Konstrukcijski steber je težišče osrednjega prostora. Nanj je naslonjen multifunkcionalni kuhinjski pult iz oljenega hrasta. Ta služi tudi kot družabni prostor in je zato duša ne le kuhinje, temveč celotnega stanovanja. Kuhinjski niz, vzporeden z otokom, je nadgrajen s čudovitim starinskim ogledalom.

Na drugi strani stebra se odpre osrednji bivalni del, zlit z atrijem, oblikovanem v stilu japonskega vrta in nadgrajenim s starimi železniškimi tramovi. Barve se tudi v notranjosti nadaljujejo v tonaliteti temnih fasadnih panelov, ki obdajajo atrij in s tem ustvarijo enovitost zunanjega in notranjega prostora.

Intimnejši del stanovanja z mladinsko sobo, sobo za goste in spalnico povezuje hodnik z motivom brez, ki omehča prehod iz javnega v privaten del stanovanja. Vsi prostori pa se vedno odpirajo v atrij, ki s svojo kamnito monumentalnostjo ustvarja občutek miru in zavetja.

Likovna podoba stanovanja je zaključena  z umetniškimi fotografijami slovenskih fotografov, umetniško oblikovano keramiko ter zanimivimi dodatki.

Celotna podoba tega 162 m2 velikega stanovanja s pogledom na Ljubljanski  grad in počasi premikajoče se vlake, odete v barve in grafite, izžareva umetniški, dinamičen in sodoben način življenja v glavnem mestu Slovenije.

Foto: Miran Kambič

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.