Ambient
103 ogledov

Zadnji trend: pleteno pohištvo

Pleteni dodatki za dom Žurnal24 main
Predstavljamo izbor inovativnih dodatkov za dom, ki so rezlutat kombinacije ročne izdelave in novih materialov. Tako prvinsko, a hkrati sodobno. Preverite!

Ročno izdelani izdelki nastajajo več ur ali morda celo več dni ter so zaradi svoje unikatnosti in človeške napake velikokrat nepopolni. Toda prav ti izdelki prevzemajo mesto strojno izdelanim, množičnim in hladnim kosom pohištva. Ročno izdelano je in, in oblikovalci trendu sledijo in ga na mnoge načine vključujejo v svoje produkte.

Pletenje postaja vse bolj priljubljeno zaradi neskončnih možnosti, ki jih ponuja: pletejo se lahko različni materiali (volna, kabli, les, kovina itd.), v različnih barvah in na različne načine. Tekstur in vzorcev je torej neskončno, kot tudi možnih končnih izdelkov. Pleteni oblikovalski izdelki segajo od takšnih, ki svoj prvinski izvor poudarjajo z vzorci, nepravilnostmi in izbranimi naravnimi materiali, pa do takšnih, ki sam koncept pletenja postavijo na nov nivo z uporabo sodobnih materialov in tehnologij.

Keramika in pletene košare v kuhinji sobivajo že od nekdaj. Basket Hybrids je edinstvena kolekcija kuhinjskih posod, ki združuje oba materiala hkrati. Oblikovalci so posebno pozornost posvetili odnosu med dvema različnima tehnikama izdelave in njuni povezavi.

Iz karbonskih vlaken spleteni stol Eames Sofa oblikovalca Matthewa Stronga Eamsov izvirnik prenese v podolgovato obliko sofe iz sodobnega materiala, ki pa se vseeno pokloni obrtniški tehniki pletenja.

Tokyo Tribal za industry+ je kolekcija, ki združuje tovarniško in obrtniško izdelavo. Kolekcija vsebuje 25 izdelkov, med njimi stole, mize in police. Glavni materiali kolekcije so hrastov les v kombinaciji z ometom iz vulkanskega peska ter bambus. Košare so spletli lokalni obrtniki na Filipinih.

SILAI je nova kolekcija belgijske oblikovalke Charlotte Lancelot za GAN. Beseda 'silai' v indijskem jeziku pomeni 'šiv'.  Oblikovalka je navdih jemala pri obrtnikih vezenja in ustvarila sodobno kolekcijo. Preproge, tabureji in blazine so izvezeni na plastični podlagi in s preprosto tehniko diagonalnega vezenja. Prepletanje različnih vrst šivov ustvarja barvite vzorce in teksture.

Ben Baretto je ameriški umetnik, ki se poleg slikanja ukvarja tudi z vezenjem stenske dekoracije. Večbarvne tapiserije so narejene iz debelih vrvi ali celo kablov – zgolj tega, kar je na voljo v trgovini z gradbenim materialom – rezultati pa so izjemno sodobni, čeprav nas hkrati nostalgično spominjajo na svet starih obrti.

Vir: Trendland, archiproducts.com

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.