Ambient
356 ogledov

Zelenjava, ki jo lahko vzgojimo iz kuhinjskih odpadkov

kitajsko zelje Žurnal24 main
Konci čebul, bučna semena, krompirjevi olupki ... iz vsega tega lahko vzgojite novo rastlino. Zakaj bi torej zelenjavo v nedogled kupovali v trgovini, ko pa vam lahko popolnoma zastonj raste tudi doma?

Obstaja nekaj vrst sadja, zelenjave in začimbnic, ki jih lahko - ko jih enkrat kupimo ali naberemo - vzgajamo še naprej na svojem vrtu ali balkonu.

Koraki za vzgojo so preprosti: pripravimo kosilo ali večerjo ter shranimo določene dele rastlin, ki bi drugače romali v koš (podrobneje v članku). Sledimo navodilom in spremljamo rezultate, ki bodo vidni že čez nekaj tednov.

Solata

Solato in zelje lahko enostavno vzgojimo iz 'odpadkov': namesto, da neporabljene liste solate odvržemo v smeti, jih postavimo v kozarec, v katerega nalijemo za prst vode. Kozarec postavimo na svetlo in nekajkrat tedensko liste poškropimo z vodo. Po treh ali štirih dneh bo odgnal korenine in iz enega samega lista se bo začela formirati nova glava solate. Takrat lahko rastlino presadite na vrt ali v korito.

Zelena

Zeleno je izjemno lahko vzgojiti iz ostanka - spodnji del odrežite in ga postavite v posodo, v katerega nalijete za prst tople vode. Posoda naj bo čimdlje izpostavljena direktni svetlobi. Čez dober teden bodo pognali novi listi in takrat lahko rastlino presadite v zemljo.

Kalčki

Kupite stročnice ali žitarice, ki jih želite vzgojiti v kalčke in jih namočite v vodi. Pustite čez noč, zjutraj pa jih odcedite in preložite na suho. Ponoči jih prekrijte s kuhinjsko brisačo in zjutraj splahnite. Ponavljajte, dokler ne skalijo, nato pa počakajte, da dosežejo želeno velikost.

Avokado

Avokadovo seme umijemo in ga s pomočjo zobotrebcev obesimo nad kozarec z vodo. Voda naj prekriva približno dva centimetra semena. Kozarec postavimo na toplo, vendar ne na direktno sončno svetlobo. Vodo dodajamo po potrebi. Da avokadovo seme vzklije, včasih potrebuje do šest tednov. Ko steblo zraste do približno petnajstih centimetrov, ga je priporočljivo prirezati na polovico. Ko poženejo listi, lahko rastlino presadimo v zemljo - polovica samena naj gleda iz zemlje.

Krompir

Splošno znano je, da lahko krompir zraste iz krompirjevih olupkov. Poiščite krompir z veliko očesi in ga olupite. Na olupku, ki naj bo širok vsaj štiri centimetre, naj bodo vsaj tri očesa. Pustite olupek na suhem čez noč, zjutraj pa ga posadite približno deset centimetrov globoko. Očesa naj bodo obrnjena navzgor. Po nekaj tednih se bodo sadike prebile na dan.

Ingver

Ingverjeve korenine je zelo lahko obnavljati in ko ga enkrat posadite, vam ga ne bo treba kupiti nikoli več. Kos korenine posadite v zemljo z brstiči navzgor. Čez dober teden bodo iz korenine pognali novi poganjki in koreninice. Takrat ga lahko vzamemo iz zemlje in ponovno porabimo, v zemljo pa vrnemo delček korenike, na katerem sta vsaj kakšen odganjek in koreninica.

Ananas

Ananas lahko vzgojite, tudi če ne živite v tropskem podnebju. Odrežite zgornji del (zeleni čopek) in ga s pomočjo zobotrebcev obesite nad kozarec z vodo. Kozarec postavite na direktno svetlobo, lahko tudi na balkon ali teraso. Vsak drugi dan zamenjajte vodo, toda ne utopite ananasa - naj se vodne površine zgolj dotika. Čez kakšen teden boste opazili korenine, kmalu zatem pa ga lahko že posadite v zemljo. 

Česen

Česen lahko vzgojimo iz enega samega stroka, ki ga s korenino navzdol posadimo v zemljo. Česen ima zelo rad direktno svetlobo, zato ga imejte na balkonu ali terasi. Poganjke odrežite, da bo rastlina ustvarila čebulico. Potem lahko postopek ponovite.

Čebula

Čebuli odrežemo približno dvocentimetrski kolobar s korenino in ga plitko posadimo v zemljo. Korito hranimo na soncu. Mlado čebulo vzgojimo iz spodnjega, belega dela, ki ga položimo v kozarec z vodo na sončno mesto. Vsakih nekaj dni zamenjamo vodo. 

Buče

Buče lahko vzgojimo iz bučnih semen. Semena položimo na sonce in jih pokrijemo s tanko plastjo zemlje. Posadimo lahko tudi celo bučo. Izdolbeno zapolnimo z zemljo in jo zakopljemo na vrt.

Gobe

Vzgojiti gobe je malo težje, saj gobe ljubijo topel, vlažen in s hranljivimi snovmi bogat prostor. Malo lažje jih je vzrediti v koritu, saj tam lažje vzdržujete vlago in temperaturo. Gobi odrežite glavo, pecelj pa posadite v temljo. Vrhnji del naj bo izpostavljen soncu.

Paprika

Papriko lahko vzgojimo iz semen. Ko umivate papriko, semena shranite in jih posadite v majhne lončke. Pustite jih na soncu. Paprike rastejo hitro in niso zahtevne za vzdrževanje. Ko poberete pridelek, pa obdržite semena za naslednje leto.

Paradižnik

Paradižnik vzgojite podobno kot papriko: semena pred sušenjem sperite in dodobra posušite. Posadite v dobro in bogato prst, dokler ne vzbrstijo. Sadike naj bodo že kar visoke, preden jih posadimo v zemljo. Pozimi lahko paradižnike preselite v stanovanje. pazite zgolj, da bodo dobili dovolj sončne svetlobe. Zalivajte nekajkrat tedensko.

Bazilika

Baziliko je relativno lahko ponovno vzgojiti - potrebujete le pecelj, visok približno 10 cm. Pecelj postavite v kozarec z vodo ter vse skupaj na direktno svetlobo. Korenine bodo odgnale v nekaj dneh, rastlino pa lahko posadite, ko le-te dosežejo dolžino vsaj treh centimetrov. (Vam začimbnice nikoli ne uspejo? Morda delate te napake.)

Repa, pesa

Vse gomoljnice lahko vzredimo iz kuhinjskih ostankov. Potrebujete zgornji del gomoljnice, ki ga vstavite v posodo z vodo. Novi odganjki bi morali pognati že po nekaj dneh. Korenina naj nato počasi raste, dokler ni dovolj velika, da jo lahko posadimo v zemljo. 

 

Na podoben način lahko vzredimo tudi vse vrste sadja (jabolka, češnje, breskve ...), citruse in vse vrste oreščkov (lešnike, kostanje ...). Semena oziroma plodove posušite in hranite na hladnem vsaj nekaj tednov. Nato jih posadite v bogato zemljo. Preteklo bo nekaj let, preden bo drevo (ali grm) obrodilo, zato se splača začeti čimprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.