Ambient
616 ogledov

Živeti na rajskem Mauiju

Živeti na rajskem Mauiju, Dekleva Gregorič arhitekti Žurnal24 main
Leta 2011 so slovenski arhitekti iz biroja Dekleva Gregorič na havajskem otoku Maui zasnovali enodružinsko hišo za oblikovalca windsurf jader, Roberta Stroja in njegovo družino. Štiri leta kasneje so zbrani intimni utrinki življenja v hiši.

Revija Milk se je podala na izlet na Havaje, kjer so slovensko družino ujeli v njihovem naravnem okolju, domu, ki je odlično prilagojen čudoviti havajski okolici, klimi in načinu življenja, čeprav so ga zasnovali v slovenskem arhitekturnem biroju.

Čudovita vila se zoperstavlja vetru na klifih Mauija, rajskega otoka v havajskem arhipelagu. Enkratna družinska hiša je popolnoma integrirana v dih jemajočo pokrajino.

Ob sončnem vzhodu zasije dnevna soba Dražene in Roberta Stroja. Skozi panoramsko okno je moč opazovati ocean, v katerem plavajo kiti in delfini. »Lokacija je bila že sama po sebi popolna,« pove Aljoša Dekleva, arhitekt. Čudovita okolica je bila zanj hkrati inspiracija in izziv, saj je dotlej ustvarjal le znotraj urbanih središč. Zasnoval je hišo, ki se na različne načine popolnoma prilagaja svojemu okolju.

Ko se približujemo vili, najprej zagledamo njeno veliko streho, ki se počasi spušča do zelenice. »Nismo želeli, da bi bila streha v kontrastu z naravo,« pove arhitekt, ki je za streho izbral barvo, ki se sklada z okoliškimi klifi. Streha ima tako filozofsko kot praktično funkcijo. Ni le vabljiva senca, pač pa tudi lovi veter. Robert Stroj, ki je stavbo naročil leta 2004, ima namreč rad malce prepiha, saj snuje in proizvaja jadra za windsurfanje in pod isto streho vodi svojo delavnico. Hiša se odpira na obe strani, zato lahko hladen vetrič prehaja iz sobe v sobo. V tej okolju prijazni in energijsko učinkoviti hiši zatorej ni potreben noben tehničen pripomoček za uravnavanje temperature – in to je le ena izmed vezi med vilo in naravo.

Streha je lahko dostopna, zato lahko z nje uživamo v čudovitem razgledu. »Sem gor se povzpnemo, da se odklopimo od vsega, kar se godi znotraj. In se povežemo z naravo.« Razgled z glavne strešine je sapo jemajoč.

Pod glavno strešino najdemo dnevno sobo, ki si prostor deli z nekoliko dvignjeno jedilnico in kuhinjo.

Aritektura odlično odseva kulturo otoka. Tradicionalno se Havajčani veliko obiskujejo med seboj, toda Maui nima kvalitetnih javnih prostorov, kot jih najdemo v Evropi ali v ZDA. Zato je osrednji del stavbe zasnovan kot prostor za druženje, ki ga podpira odprta kuhinja.

Dražena in Robert Stroj sta želela hišo, v kateri bo dovolj prostora za goste, saj imajo veliko dolgotrajnih obiskov. Prijatelji so tako nastanjeni v intimnem prostoru nasproti osnovne družinske enote. Vse spalnice in celo kopalnice ponujajo izjemen razgled.

Družina uspešno ločuje delo in zasebno življenje: majhna pisarna je umeščena ob glavnem vhodu, delavnica pa je dostopna z zadnje strani stavbe. »Prostori so ločeni, toda vse je pod eno streho,« pove Aljoša Dekleva.

Tekst Gabriela Mellqvista in fotografije Anne Moller lahko v izvirniku najdete na milkmagazine.net. Prevedeno in prirejeno z dovoljenjem uredništva revije Milk. Uradne fotografije objekta si lahko ogledate na deklevagregoric.com.

Pokukajte še v dva domova: Stanovanje za očeta nove generacije / Kako opremiti stanovanje za družino

Več o Dekleva Gregorič arhitektih: Mladi arhitekti so KSEVT dobesedno postavili na zemljevid sveta / Kompaktna hiša na Krasu pobira nagrade / Do kvalitetnih arhitekturnih načrtov z enim klikom

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.