Ambient
207 ogledov

Zmogljivi računalnik v retro ohišju

Taurean, Jan Gregorin Žurnal24 main
Osemnajstletni Jan Gregorin je avtor modificiranega računalniškega ohišja, ki zapeljuje v retro slogu.

Namizni računalniki, nekdaj okorni, težki in veliki, so danes zlahka skomapktirani v manjše, uporabniku prijaznejše in elegantnejše oblike. Oblikovalec Jan Gregorin se je preoblikovanja namiznega računalnika lotil tako, da je pomanjšal standardno računalniško ohišje, vanj pa vseeno namestil ene najzmogljivejših komponent. Leseno ohišje, ki izstopa zaradi unikatne retro oblike, v pisarni ali doma pričara prijetno atmosfero.

Gregorin pove: »Vsak uporabnik nekdaj priljubljenih osebnih računalnikov se je kdaj vprašal, zakaj morajo biti te 'kište' tako okorne. Včasih je bilo to skorajda nemogoče zminimalizirati, sedaj, ko pa so na trgu prave alternative, pa to že nekaj časa ni več težava.«

Jan je svoj prvi računalnik sestavil že pri 12. letih, lani, pri 17. letih, pa je v dveh mesecih v garaži izdelal modificiran računalnik, poimenovan CranBerry CM 960 II.

Leseno ohišje, njegov letošnji projekt, je zgolj ena izmed komponent za sestavo računalnika. Sprejme lahko ITX ali Micro ATX matično pološčo, grafično kartico, daljšo od 30 centimetrov ter napajalnik polnega ATX formata, kar je za tako majhno ohišje prava redkost. »Marsikdo bi sestavo računalnika raje zaupal ustrezno usposobljenim osebam, ampak v resnici je podobno kot sestavljanje lego kock,« pove oblikovalec.

Ohišje v sebi nosi različne praktične in pametne rešitve za pritrjevanje strojne opreme, kot npr. 'ježke' za pritrditev SSD diska, zaradi česar ne potrebujemo vijakov in orodja. Tudi ventilatorje je moč zamenjati ne da bi ohišje sploh odprli: zgolj z odtranitvijo štirih vijakov. Ohišje se odpira navzgor, kar vam prihrani marsikatero zagato pri servisiranju. USB ter avdio konetktorji so na vidnem in dostopnem mestu, poleg osvetljene tipke za vklop.

Glavnino ohišja sestavljajo debelejše bukove deščice, medtem ko je zunanji obod narejen iz tanjšega češnjevega lepljenega lesa, ki omogoča krivljenje. Čeprav bi bilo možno debelino lesenih delov še zmanjšati, pa Gregorin pove, da je želel oblikovati robusten izdelek.

Les, znan kot izjemno izolativen material, bi lahko predstavljal težavo pri pregrevanju računalnika. Gregorin je z usmerjenim potovanjem zraka v in iz ohišja možnost pregrevanja zmanjšal: »Vroč zrak se po fizikalnih zakonih dviga, zatorej spodnja dva ventilatorja vpihujeta hladnejši zrak iz prostora, zgornja dva pa topel zrak izpihujeta. Računalnik je v ohišju prestal vse zahtevne zmogljivnostne teste, ki jim je bil brez težav kos.« Vodno hlajenje je zagotovil slovenski proizvajalec EKWB.

Ohišje si bo mogoče v živo ogledati tudi na razstavi Top ideje v okviru ljubljanskega pohištvenega sejma Ambient, ki bo na Gospodarskem razstavišču potekal med 17. in 22. novembrom.

»Kljub temu, da je končni produkt manjši od standardnega računalniškega ohišja, pa je še vedno ogromno možnosti za še manjše dimenzije. Lahko ste prepričani, da prvotnemu konceptu sledi zanimivo nadaljevanje,« zaključi Gregorin.

Več informacij najdete na: http://jangregorin.eu

Sponzorji: EKWB - svetovno vodilni slovenski proizvajalec komponent za vodno hlajenje / Avexir - proizvajalec visokozmogljivih pomnilnikov / Cooler Master - proizvajalec računalniške opreme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.