Ambient
179 ogledov

Znebite se strupenih snovi v vašem domu

Toksini v vašem domu Žurnal24 main
Orisali smo nekaj najpogostejših faktorjev, ki lahko pripeljejo do kopičenja strupenih snovi v vašem domu. Naj vam članek služi kot vodnik pri opremi doma, v katerem se boste počutili dobro.

Strupene snovi ali toksini so zapleten pojem. O njih je veliko govora, kjub temu pa veliko ljudi ne ve točno, kaj so ali kako delujejo. Na žalost so naši domovi ponavadi polni strupenih kemikalij in sčasoma lahko izpostavljenost toksinom brez naše vednosti vpliva na naše zdravje.

Kaj so toksini?

Koncept toksinov je izjemno širok, zatorej ga bomo najprej poskusili na kratko definirati. Najširša definicija klasificira toksine kot kemikalije rastlinskega ali živalskega izvora, ki pripomorejo k slabšanju človekovega zdravja.

Ko pa govorimo o toksinih v vašem domu, velikokrat v isti sapi izrečemo tudi besedno zvezo 'Sindrom bolnih stavb' (angl. Sick Building Syndrome, SBS). Ta definira vse akutne simptome, povezane z zdravjem ali udobjem, ki se pojavijo pri človeku, ko v nekem prostoru preživi dalj časa.

Čeprav so simptomi Sindroma bolnih stavb različni pri različnih osebah, se najpogosteje manifestirajo v obliki bolečega grla, nahoda ali srbečih oči. Simptomi se pojavljajo vedno znova in se večkrat še poslabšajo, če v stavbi preživimo več kot dve uri.

 

 

Pozanimajte se o stavbih materialih

Znanje, ki ga imamo o gradbenih materialih, se je izjemno izboljšalo in kot toksične smo sčasoma definirali mnoge materiale, ki so bili v preteklosti pogosti pri gradnji stavb. Sploh če živite v starejšem objektu, se pozanimajte o materialih, iz katerih je bil zgrajen.

Nekateri izmed bolj pogostih toksinov so:

  • Azbest je bil uporabljen kot izolacija tekom 20. stoletja, dokler ga niso povezali z nastankom pljučnega raka. Če ga najdete v vaši stavbi, naj ga odstrani strokovnjak.
  • Radon je neviden plin, ki prav tako povzroča raka. Izloča se iz zemlje, ki je bogata z radioaktivnimi elementi, prisoten pa je tako v prsti, kot zraku in vodi. V stavbo pride skozi razpoke v temeljih in kanalizacijskem sistemu. Najškodljivejši je v slabo prezračevanih prostorih, kot npr. v kleti ali med temelji. V kolikor strokovnjak v vašem domu izmeri povišano količino radona, se kot prvi ukrep predvidi prezračevanje, nato pa še neprodušno zaprtje kakršnih koli razpok, skozi katere radon v objekt vstopa.
  • Svinčene barve so bile v objektih uporabljene do 70. let prejšnjega stoletja. Svinec je nevaren predvsem za otroke, saj je povezan z razvojem možganov, večja količina zaužitega svinca pa je lahko tudi smrtonosna.
  • Povod za plesen je velikokrat ponavljajoča se vlaga v zaprtih in slabo prezračenih prostorih. Zdravstvene težave, povezane s plesnijo, so alergije, infekcije, poškodbe kože, ožilja itd. Plesen lahko očistimo ali odstranimo, odvisno od tipa in obsega škode.

K sreči lahko stanovanje testiramo za vse zgoraj naštete nadloge in se jih tudi uspešno znebimo.

 

 

Osredotočite se na pohištvo

V stanovanje velikokrat prinesemo objekte, polne toksinov, ne da bi se tega zavedali. Najpogosteje se težava nahaja v oblazinjenih delih vašega pohištva, saj so le-ti prepojeni z ognjevarnimi kemikalijami, ki pa so kancerogene. Te kemikalije vdihujemo vsak dan.

Formaldehid, čeprav potrjeno kancerogen, je še vedno uporabljem v mizarskih postopkih, pa tudi lepilih. Izpostavljenost formaldehidu vodi k številnim vrstam raka, med drugim tudi k levkemiji.

Živo srebro se je včasih uporabljalo v nihalih starih ur in za obtežitev baz namiznih svetilk, pa tudi kot reflektna površina na starih ogledalih. Najdemo ga tudi v barometrih in termometrih. Vdihavanje živega srebra lahko na dolgi rok pripelje do bolečih mišic, nespečnosti, razdraženosti, glavobolu in izgube spomina. Preden kupite na starino na bolšjem sejmu, se pozanimajte o njeni izdelavi.

Različne plastike (sploh tiste z močnim vonjem, podobnim, kot ga najdemo v novem avtomobilu), ponavadi vsebujejo ftalate, ki povzročajo hormonsko neravnovesje. Najpogosteje so prisotni v plastičnih zavesah, prtih in ostalih mehkih plastikah. Izogibajte se jih in jih nadomestite z trajnostnejšo različico.

Toksične kemikalije najdemo tudi v barvah in kovinskih premazih.

Preden se odločite za nakup ali prenovo stanovanja, preučite najnevarnejše toksine in postopke izdelave in se zavestno odločite za najnaravnejšo možnost. Oziroma, če poenostavimo, pri nakupu uporabljajte nos – če ima kos pohištva ali opreme neprijeten vonj, se nakupu odrecite.

 

 

Odstranite vsa toksična čistila

Zadnji korak pri boju proti kopičenju toksinov v vašem domu pa so vaši čistilni proizvodi. Konec koncev jih boste uporabljali na vseh površinah vašega stanovanja, zato se morate odločiti za najvarnejše in najnaravnejše izdelke.

Veliko današnjih proizvodov za čiščenje je narejenih iz močnih in potencialno nevarnih kemijskih spojin: najbolj izstopajo dizenfekcijska sredstva. Pred nakupom preberite sestavine in se potrudite podpirati podjetja, ki prodajajo naravna ali okolju prijazna sredstva.

Če pa niste naklonjeni kupovanju dražjih produktov za 'zelene' znamke, pa lahko svoja čistila izjemno preprosto naredite doma. Splet nudi ogromno receptov za naravno in varno čiščenje doma. Ste že prebrali, kako izvesti naravno spomladansko čiščenje?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.