Zaradi drage kaprice policije ima pijan prednost pred bolnim

Foto: Nik Rovan Fotografija je simbolična.
Foto: Nik Rovan Fotografija je simbolična.
Policija vsako leto plačuje za nekaj, kar bi lahko zastonj počela sama. Zaradi postopka s pijanimi vozniki "nasrkajo" tudi pacienti v čakalnicah.
Oglej si celoten članek

Policija ima z Inštitutom za sodno medicino (ISM), oziroma z matično Medicinsko fakulteto, trenutno sklenjeno pogodbo, po kateri bo za čas od julija 2017 do julija 2019 za storitve toksikoloških pregledov krvi, urina, drugih telesnih tekočin in tkiv vozniko plačala 1.262.600 evrov. Prvo tovrstno pogodbo so sklenili leta 2014 za slabih 700 tisoč evrov, ki je bila v veljavna eno leto, naslednja dvoletna pogodba iz septembra 2015 pa je bila vredna 1,2 milijona evrov. Ker so jo policisti predčasno počrpali, so lani že nekaj mesecev prej morali skleniti aktualno pogodbo.

Čeprav policija pravi, da je lahko pri eni osebi lahko izvedenih več različnih analiz (na prisotnost alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi), pa po naših podatkih na Inštitutu več kot polovico preiskav na predlog policije opravijo le za prisotnost alkohola.

Kako je mogoče? Policijska država? Če samo podvomiš, pokasiraš še 130 evrov!

Zakaj je to sporno? Ker policija plačuje Inštitutu za nekaj, kar bi lahko policisti v skladu s 107. členom zakona o pravilih cestnega prometa glede nadzora alkohola opravili sami veliko hitreje in še neprimerno ceneje. Omenjeni člen namreč za voznika, ki se ne strinja z rezultatom preizkusa indikatorja, predvideva bodisi odreditev preizkusa z merilnikom alkohola v izdihanem zraku (etilometrom) bodisi strokovni pregled, ki vključuje tako toksikološke preiskave kot zdravniški pregled.

Obstajajo sicer primeri, ko zaradi stanja udeleženca pihanje v etilometer ni mogoče in ni druge poti, kot strokovni pregled, a po drugi strani v Nemčiji, na Švedskem, v Avstriji in še številnih drugih državah veliko večino testov na alkohol policisti opravijo kar z etilometrom in ne obremenjujejo še zdravnikov in laboratorijev.

1. Strokovni pregled z odvzemom krvi in urina - postopek

Policist voznika odpelje do najbližje dežurne zdravstvene ambulante, na območju Ljubljane pa se poslužujejo kar dežurne medicinske službe Inštituta za medicino. V običajnem zdravstvenem domu ima policijski postopek prednost pred ostalimi pacienti v čakalnici. Zdravstveno osebje vozniku s priborom, ki ga s seboj prinese policija (vsakega posebej kupi pri ISM), odvzame vzorca krvi in urina, ter oboje vrne policistu, da ga ta pošlje na analizo na ISM. Istočasno mora zdravnik med strokovnim nadzorom vedno opraviti še druge teste - hoja po črti, osvetlitev zenic, vrtenje na stolu … Na podlagi teh preiskav mora izpolniti svoj del poročila, za dokončno potrditev pijanosti in stopnje pijanosti pa je potrebno počakati do 14 dni, ko policija dobi še rezultat iz inštituta.

Slabost: Sam postopek v ambulanti za enega voznika traja najmanj 20 minut, zaradi težje vzpostavitve komunikacije pa tudi dvakrat dlje. V tem času pa ni mogoče opravljati običajne zdravstvene službe. Analiza vzorcev na alkohol na ISM za določite končne vrednosti traja več dni. Voznik mora v primeru, ko so vzorci pozitivni, strokovni pregled plačati iz lastnega žepa, stane pa 130 evrov. Če policist od ISM zahteva še pregled na prisotnost psihoaktivnih snovi, je strošek še precej višji.

Foto: Žurnal24 Strokovni pregled, alkohol

2. Etilometer - postopek

Policist mora voznika, ki nasprotuje pozitivnemu rezultatu z indikatorjem, odpeljeti do najbližjega etilometra, ki je praviloma nameščen na policijski postaji, lahko pa ob primernih pogojih tudi kar v policijskem vozilu. Oseba v napravo napravi dva vpiha, etilometer pa na podlagi zapletene kemične in optične analize v nekaj minutah že izda sodno verodostojen rezultat, na podlagi katerega policist lahko odredi prepoved vožnje, odvzem dovoljenja, nadaljnje postopke ... Etilometer je glede pravilnega delovanja pod stalnim neodvisnim nadzorom Urada za  meroslovje. Sam postopek je za voznika praktično zastonj, če je pijan, pa si mora zorganizirati lastni prevoz domov.

Slabost: ker policija ni dokončala začetnih načrtov, je v njeni lasti ostalo le 60 etilometrov iz prvega nakupa 2005. Danes jih je v uporabi le še 35, medtem ko je samo policijskih postaj v državi dvakrat več. Leta 2011 so skušali na policiji sicer izvesti še en razpis za 70 prenosnih etilometrov, a je razpis neslavno propadel zaradi suma prirejanja pogojev ponudniku, ki sploh ni ponudil naprave, ki bi po svojih specifikacijah sodila v razred etilometrov. Tudi obstoječi etilometri pa so danes iz neznanega razloga izredno redko v uporabi, na 98 strokovnih pregledov prideta statistično le dve uporabi etilometra, pa čeprav na policiji trdijo, da policisti najprej preverijo, ali imajo v bližini na razpolago etilometer.

Foto: Saša Despot Urad RS za meroslovje

Ko smo vprašali neimenovanega ljubljanskega policista z že kar dolgim staležem, kolikokrat je med kontrolo prometa napotil voznika na etilometer v primerjavi z napotitvijo na strokovni pregled, je najprej vprašal: "Kaj je že to, etilometer?"

Zdravnik: Krajšo potegnejo pacienti

Zdravnik splošne prakse Igor Muževič pravi, da je med dežurstvom v ambulanti moral osebno že velikokrat opravljati prvi del strokovnega pregleda (odvzem krvi in pregled voznika). "Policisti so bili sicer vedno profesionalni v teh postopkih, a objektivno krajšo potegnejo ostali pacienti, ki jim ne preostane drugega, kot da počakajo na konec postopka," je povedal za Žurnal24.

Razkrivamo Kako je policija z indikatorji nategnila pravno državo

"Zdravstvene ustanove imamo pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje, da moramo biti na voljo ljudem, ki plačujejo prispevke in so bolni, zato se mi zdi problematično, da se vmešava služba, ki nima z zdravljenjem nobene veze," opozarja zdravnik na kratenje pravic pacientov po čim hitrejši obravnavi.

"Če zakonodaja pravi, da je etilometer enakovreden strokovnemu pregledu, potem ne razumem, zakaj se ga ne poslužujejo. Če so se organi pregona že odločili, da želijo za alkoholiziranega voznika izvesti strokovni pregled, pa bi morala to opravljati posebna namenska služba," še dodaja Muževič. Kot že omenjeno, takšna služba deluje le v Ljubljani v okviru ISM.

100 etilometrov in razbremenjeni zdravniki

Poenostavljen izračun pravi, da je polovica od 1,2 milijona 600.000 evrov. Približno toliko denarja gre v dveh letih za laboratorijske raziskave na prisotnost alkohola. Če en preizkus stane 130 evrov, je to znotraj pogodbe okoli 4.600 pregledov.

Za ta denar bi slovenska policija po tržnih cenah lahko nabavila prek 100 etilometrov, ki bi dajali enako verodostojen rezultat, kot strokovni pregled na alkohol. Res je, da večino omenjenega zneska ne gre iz žepa policije ali državnega proračuna, saj ga tako ali tako plačajo pijani vozniki poleg plačilnih nalogov, saj so negativni rezultati v manjšini.

A hkrati (če postopek pri zdravniku povprečno traja 30 minut) ni nikjer zavedenih izgubljenih 2.300 ur dela zdravnikov, ne upoštevaje ostalo medicinsko osebje in čakanje policistov ali pacientov med temi postopki. Zdravstveno osebje (in policijo) plačujemo vsi državljani.

Ste vedeli Ali veste, kdaj voznik ne vidi več rdeče barve?

andrej.leban@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • ode
    07:49 19. Februar 2018.

    O krvni analizi alkoholiziranosti, ko gre za pomembno osebo: Ni čisto res, da je bil trezen Po mnenju predstojnika inštituta …

  • 22:52 18. Februar 2018.

    "Nemci so najprej spomnili, da voznike, ki imajo v krvi nad 1,1 promila alkohola (enakovredno "našim" 0,52 miligrama alkohola v …

  • 12:22 18. Februar 2018.

    A.C.A.B.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.