Audi nove dobe na testu

Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron
Kakšen je Audijev najbolj vsakdanje uporaben električni avtomobil v kupejevski obliki? Preskusili smo audi Q4 sportback e-tron 50 quattro.
Oglej si celoten članek

Volkswagnova skupina se je električne mobilnosti sicer lotila malce z zaostankom, vendar pa je tega hitro nadoknadila, kar dokazuje tudi Audijev manjši električni športni terenec, audi Q4 sportback e-tron. Vsaj ko gre za najmočnejšo različico s številko  50 in dodatkom quattro, to gotovo drži.

Uporabniška izkušnja Z električnim na družinske zimske počitnice

Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron

Nekje sem prebral, da naj bi Audi računal, da naj bi prav ta model v električni prihodnosti prevzel vlogo njihovega najbolje prodajanega, s čimer bi prevzel mesto, ki ga v je v zdaj že skoraj pretekli ali vsaj polpretekli bencinsko-dizelski dobi imel audi A3. Kakorkoli, audi Q3 e-tron je gotovo najbolj pomembni Audijev električni model in tudi veliko obeta.

Za volanom Prvič za volanom električnega ID.buzza

Audi Q4 sportback e-tron ni osamljeni avtomobil,  saj ima veliko »sorodstva«. Električno platformo si namreč deli z drugimi električnimi modeli iz Volkswagnove skupine, kakršni so škoda enyaq, volkswagni ID.3, ID.4 in ID buzz, prav tako pa tudi bratski »pravi SUV« audi Q4 e-tron,veliko izkušenj z električnim pogonom pa so Audijevi inženirji pridobili tudi z večjim audijem e-tronom SUV in športno limuzino e-tron. Po drugi strani pa gre tudi za električno različico audija Q3 sportbacka, čeprav z njim, ko gre za platformo in pogon, nima prav veliko skupnega.

Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron

In tudi oblikovno mu je podoben le na daleč. Ko ga gledate, vam je, tako kot pri »navadnem« Q4 e-tronu, takoj jasno, da gre za električni avtomobil. Ne le, da je zajetna maska brez odprtin, ampak tudi prav vse oblikovne linije dajejo občutek aerodinamike. In ta občutek je v primeru kupejevskega Q4 e-trona sportbacka še toliko bolj izrazit.

Avto Električni SUV s 300 konjskimi močmi in štirikolesnim pogonom

Prostoren in opremljen

Audi Q4 sportback e-tron je po zaslugi električne platforme s kolesi, ki so močno potisnjena v vogale, kljub kupejevsko poševnemu zadku zelo prostoren. Spredaj to gotovo ni nikoli bilo vprašljivo, saj gre za precej velik avtomobil, zadaj pa bi lahko manjkalo predvsem prostora za glave. A kot so potrdili trije potniki, ki sem jih peljal na zadnji klopi, občutka utesnjenosti tudi tam ni, in to celo na sredinskem položaju, ki je v sodobnih avtomobilih običajno bolj zasilne narave.

Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron

Ko gre za voznikov delovni prostor, je audi Q4 sportback e-tron gotovo pravi audi. V primerjavi s volkswagnom ID.4 ali škodo enyaq iV namreč njegov digitalni kokpit deluje najbolj konservativno, a kot se za znamko spodobi, tudi najbolj imenitno. Za to gotovo poskrbita  dva velika zaslona z visoko ločljivostjo, 10,1-palčni pred voznikom in 11,6 palčni za dotik občutljivi zaslon infozabavnega sistema, ki sta oba lepo integrirana v armaturno ploščo ter pregledna in, ko gre za desnega, tudi odzivna. Vrh pa vsemu doda informativni projekcijski zaslon, ki po zaslugi najnovejših asistenčnih sistemov, med drugim opozarja na vsak sumljivi avtomobil posebej in vozniku pomaga tudi pri menjavanju pasov in drugih manevrih.

Test Test: Audijev tehnološki biser nikogar ni pustil hladnega

Dobro je tudi to, da so vsaj upravljanju klimatske naprave in nekaterim osnovnim funkcijam radia namenjena fizična stikala, manj dobro pa je to, da je imenitnosti morda preveč. Klavirski lošč na konzoli z »ročico menjalnika« je namreč zelo občutljiv na prstne odtise, enako bleščeče črna virtualna stikala na oglatem volanskem obroču pa so že kar nadležno občutljiva. Tako sem vam lahko denimo zgodi, da boste med sukanjem volana neprestano nehote menjavali postaje na radio ali še kaj.

Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron

 Razveseljivo je sicer tudi, da so pri Audiju precej resno vzeli tudi praktičnost potniškega kabine, vsaj ko gre za malce daljše vožnje. Greben med voznikom in sovoznikom je namreč opremljen z dvema predaloma za velike plastenke, na vratih pa so prijetno visoko tudi vdolbine za majhne plastenke ali pločevinke. S 535 osnovnimi litri pa prav nič ne manjka niti prtljažniku, ki ga je mogoče sicer na klasični kombilimuzinski način s stopničko na dnu povečati na zelo solidnih 1.460 litrov, Ob tem nič ne škodi, da največja dovoljena masa avtomobila za več kot 550 kilogramov presega osnovno maso.

Zanimiva izkušnja Z električnim Audijem smo se odpeljali na Vršič in nazaj

Zmogljiv pogon in podvozje

In ta je kar zajetna, saj audi Q4 sportback e-tron v različici 50 quattro prazen tehta zajetnih 2.140 kilogramov, k čemur gotovo precej pripomore težka baterija s kapaciteto 76,6 kilovatne ure. Vendar pa se zdi, da dva elektromotorja, po en na vsaki premi, s skupno močjo 220 kilovatov in navorom 460 njutonmetrov, z avtomobilom nimata prehudega dela. Ta namreč do 100 kilometrov na uro uradno pospeši v 6,2 sekunde in ta podatek zagotovo podprejo tudi občutki za volanom. Avto se namreč z mesta izstreli zelo bliskovito in redko se vam bo zgodilo, da na križišču ne bil bili najhitrejši.

Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron

Vendar pa hitri ne boste le na ravni cesti, ampak tudi na ovinkih. Precej trdo podvozje namreč zelo solidno podpira zmogljivosti pogonskega sklopa, prav tako pa tudi veliko maso avtomobila, in je tudi dovolj informativno, da boste večinoma vedeli, kaj se z avtomobilom dogaja. Malce pa se trdota podvozja čuti tudi na udobju potnikov, ki se morajo pripraviti predvsem na tresenje med vožnjo po kratkih grbinah.

Vozilo smo Vozili smo najdražjo in najlepšo škodo

Tudi doseg je več kot soliden. Po protokolu WLTP obljubljenih 522 do 446 kilometrov bo sicer težko doseči, okrog kilometrske štiristotice pa se je v zmernih razmerah verjetno povsem možno gibati. In tudi huda vročina na baterije ne vpliva preveč slabo. V prvem letošnjem vročinskem valu sem se namreč iz Ljubljane odpeljal do Kopra in nazaj in tudi po vrnitvi v Ljubljano baterija še ni bila prazna.

Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron

Audi Q4 sportback 50 e-tron quattro je sicer bolj ali manj pravi audi in takšen je tudi, ko gre za njegovo ceno. Za dobro opremljenega testnega bi namreč morali odšteti dobrih 80 evrskih tisočakov, kar je v vsakem pogledu veliko. A veliko je tudi tega, kar ponudi. In navsezadnje gre za premijski izdelek. Kdor pa bi rad nekaj privarčeval, si lahko sicer omisli podobne modele drugih koncernskih znamk, pri katerih dobi enako solidno tehniko a malo manj prestiža, premijske oblutke pa je treba pač plačati.

Test Enyaqa bi domov vzel marsikdo, a kaj naj pričakuje?

Audi Q4 Sportback 50 e-tron quattro

Motor: 2 x električni

Največja moč: 220 kW

Največji navor: 460 Nm

Zmogljivosti: 180 km/h, 6,2 sekunde od 0 do 100 km/h

Dimenzija (D x Š x V v mm): 4.588 x 1.865 x 1.614, medosna razdalja 2.764

Baterija: li-ion, 76,6 kWh

Poraba:  19,7-16,7 kWh/100 km (kombinirani cikel WLTP), izpusti CO2: 0 g/km

Električni doseg (WLTP): 522-446 km

Cena: 80.115 eur

Foto: Saša Despot Audi Q4 e-tron  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.