Avto > Testi
2370 ogledov

Z električnim na družinske zimske počitnice

Audi Q4 40 e-tron
1/35
Saša Despot
Tokrat sem se prvič na zimski dopust podal z električnim avtomobilom. Sicer na obalo, ampak iz Kamnika do Poreča v Istri. To je bil dober preizkus za preverjanje uporabnosti Audijevega električnega SUV-ja Q4 e-tron, z največjo baterijo z neto kapaciteto 76,6 kWh in 150 kW električnim motorjem ter pogonom na zadnji kolesi.

Električni avtomobili, če pustimo ob strani ceno in doseg, so mi zelo všeč. Všeč mi je predvsem vožnja, ki je odlična zmes športnosti in udobja. Od Audijevega manjšega od dveh električnih SUV-jev, Q4 e-trona, nisem pričakoval nič drugega kot to, saj je plod sinergije, ki jo na Volkswagnovi koncernski ravni prinaša modularna električna platforma MEB in na kateri bo do leta 2029 predvidoma slonelo devetnajst milijonov avtomobilov.

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Uporaba platforme MEB je prinesla vrsto prednosti, med katerimi je tudi ta, da audi Q4 e-tron kljub kompaktni dolžini 4,59 metra, s katero je za devet centimetrov krajši od audija Q5, po zaslugi medosne razdalje 2,76 metra, ki jo omogoča platforma MEB, razpolaga s prostornostjo višjega razreda. In res, spredaj Q4 e-tron ponuja razkošno odmerjen prostor za oba potnika, predvsem pa prepriča na zadnji klopi, kjer sta imela otroka zares veliko prostora za noge. Tega v tem velikostnem razredu vozil s termičnimi motorji nismo vajeni. Kljub temu, da gre za kompaktno vozilo preseneti tudi prtljažnik, ki razpolaga s solidnimi 520 litri osnove in možnostjo povečanja na 1.490 litrov prostornine. 

predstavitev Audi Q4 e-tron Novo pri nas Avto Audi k nam končno pripeljal svoj najcenejši električni SUV

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Res je, da smo se odpravili na dopust v hotel in z nami niso potovale brisač ter posteljnina, kljub temu pa ni bilo treba otrokoma omejevati prav ničesar, kar sta želela s seboj odnesti za slab teden dni - niti skirojev s čeladami vred. Testni avto je imel sicer tudi doplačljivo predpripravo za vlečno kljuko. Želel bi si dodaten prostor, kot ga ponuja Tesla, vsaj pod sprednjim pokrovom, tako so morali kabli za polnjenje romati pod dno prtljažnika, v posebno odprtino. Vendar pa je prtljažnik svoje delo opravil odliko, ni se mi bilo treba odpovedati niti temu, da bi moral sneti polico nad prtljažnikom, da bi vanj zbasal vse, kar smo potrebovali za petdnevni dopust.

Audi Q4 e-tron | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Zakaj se ne da polniti na obeh bokih?

Vrnimo se še na obliko. Q4 e-tron je drugi električni Audijev križanec, ki je bolj vsakdanje orientiran od električnega prvenca audija e-trona in je na voljo v dveh karoserijskih različicah, kot SUV in SUV-kupe. Audi je namreč po zgledu audija Q3 predstavil dve različici, električni SUV Q4 e-tron in električni SUV-kupe Q4 sportback e-tron. Seveda se razlikujeta predvsem po zadku, kjer se audi Q4 sportback e-tron lahko pohvali še s posebnim spojlerjem, ki je precej visoko integriran na zadnjo šipo in precej izboljša aerodinamiko avtomobila. Mi smo vozili navadnega Q4-e trona, ki ponuja še vedno izjemno aerodinamiko, pa čeprav nima modno skritih kljuk za odpiranje vrat, ki se pogreznejo v karoserijo. Za razliko od večjega e-trona pri Q4 ni možno izbrati digitalnih kamer kot nadomestek vzvratnih ogledal, kar je dobro. Nekako se niso obnesle kamere, ki prikazujejo sliko, kaj se dogaja na boku in za vozilom, pa tudi v primeru okvare je voznik "slep".

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prenovljeni audi A8 Avto Audi prenovil svojega dragulja

Pri električnih avtomobilih me moti zgolj to, da ni odprtine za polnjenje baterije na obeh bokih. To bi bila lahko prednost premijskega Audija pred koncernskimi brati, ima jo na primer športni e-tron GT. Tako pa občasno na javnih polnilnicah nastanejo težave, ker je treba kabel povleči okoli zajetnega zadka vozila.

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Uporabna plat vozila

Zanimivih je tudi nekaj oblikovalskih prijemov v notranjosti, ki je seveda popolnoma digitalizirana in povezana in bo takoj domača vsakomur, ki je sedel v e-tronu ali kateremkoli drugem sodobnem audiju, z izjemo ličnega »pomola« na katerem so pregledno zbrana stikala za upravljanje pogona.

Volkswagen polo Porsche Slovenija Avto Porsche Slovenija: Osrednja skladišča vozil letos izpraznili

Ima tudi obilico odlagalnih površin, ki obsegajo kar 24 litrov. Izstopata predvsem odlagališči na sredinski konzoli, ki lahko sprejmeta celo 1,5-litrski plastenki, ter odlagališči za steklenice na vratih, ki so ju namesto na običajni spodnji del vrat vgradili veliko više, kjer so bolje dosegljive uporabnikom. Potniki bodo sicer svoje predmete lahko »skrili« tudi v velik sredinski zaboj z volumnom 4,4 litra. Zato pa testni avtomobil, sicer s tehnologijami bogato zadolžen, ki je z dodatki stal skoraj 70 tisočakov (brez popusta in subvencije), ni ponudil usnja na sedežih, armaturna plošča in na sploh notranje okolje je zelo plastično. Čeprav kakovostno vkomponirano, tega nismo vajeni v tem cenovnem rangu vozil.

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nekaj premijske vsebine

Ko gre za pregled nad vožnjo, izstopa projekcijski zaslon HUD, ki deluje v okolju obogatene resničnosti. Na velik projekcijski zaslon se namreč projicirajo napotki in simboli, ki vozniku precej pomagajo pri vožnji. Pri Audiju so to uredili tako, da se navidezna slike pojavlja na navidezni razdalji deset metrov pred avtomobilom, saj naj bi bila to idealna razdalja, da voznik registrira napotke in ga ne motijo.

Na avtocesti je bil odličen pripomoček tudi pametni tempomat, ki je odličen predvsem s stališča, da je odziven. Hitro pospešuje in mehko zavira. Tako ne povzročate slabe volje voznikov za vami. Pohvaliti velja še ozvočenje, ki je res premijsko in ob neslišni vožnji in odlični izolaciji potniške kabine pride še bolj do izraza kristalni prostorski zvok iz zvočnega sistema, ki ga je razvil Audijev novi partner Sonos.

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Daljša pot po avtocesti pravi preizkus

Doseg je odvisen od baterije. In ta je bila v našem primeru največja v ponudbi Q4 e-trona, 76,7-kilovatov neto, kar je ob 100-odstotni napolnjenosti v teoriji obljubljalo doseg 528 kilometrov (WLTP). V teoriji je drugače, sploh pozimi. Računalnik, ki meri porabo energijo v  bateriji in doseg prilagaja glede na stil vožnje, tudi hitrost, je ob 100-odstotno polni bateriji kazal doseg 384 kilometrov. Ko smo polno natovorjeni začeli 169 kilometrov dolgo pot iz Kamnika proti Poreču je bila baterija napolnjena 94 odstotno, ali za 354 kilometrov. Treba je vedeti, da sta mraz in večja hitrost najslabša prijatelja električnih avtomobilov. Moj pogoj je bil, da ga uporabljam enako kot klasični avto. Na avtocesti torej hitrost 130 km/h in ne 110 km/h, kot vidimo pogosto v praksi voznike električnih vozil.

Čeprav je iz Kamnika do Kopra okoli 120 kilometrov poti, je doseg iz obljubljenih 354 kilometrov padel na okoli 200 kilometrov, a je kasneje, ko se je hitrost proti mejnemu prehodu s Hrvaško in hitri cesti v povprečju precej znižala, ni več bistveno zmanjšal.

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vmes je se zaradi konfiguracije ceste celo nekaj časa celo večal, saj računalnik sproti preračunava realen doseg vozila. Na cilju v Poreču je bila baterija napolnjena 35-odstotno, kar mi je po zagotovilih računalnika v vozilu zagotavljalo še za 148 kilometrov poti. Poraba elektrike je bila v povprečju okoli 23 kWh, kar je za ta letni čas in vožnjo v večini po avtocesti precej ugodno za tako zmogljivo vozilo.

Hotel ponuja tudi brezplačno polnjenje električnega avtomobila, le kabel moraš imeti s seboj. V dobrih petih urah sem baterijo napolnil do 100 odstotkov, tako, da smo brez težav opravljali izlete po hrvaški Istri. Polnilnic je sicer pri nas bistveno več kot v hrvaških obmorskih mestih, a bi lahko vozilo tudi s kartico naših elektro distributerjev polnil tako v Poreču, Rovinju, Puli in številnih drugih mestih v Istri. Z nekaj več prilagajanja bi se v Istro lahko brez težav odpravil tudi z Q4 z manjšo baterijo s kapaciteto 52 kilovatnih ur, ki po uradnem merilnem ciklu WLTP zagotavlja 341 kilometrov dosega.

Na relacijski vožnji dobra plat tudi rekuperacija

Kar zadeva pogon sem vozil 150-kilovatni Q4 40 e-tron, ki se uvršča na sredino ponudbe, pod Q4 50 e-tron quattro z dvema elektromotorjema. Prav vsi lahko vsi vlečejo tudi prikolico z največjo maso 1.000 pri šibkejših in 1.200 kilogramov pri najmočnejši različici, kar popestri možnost njegove uporabe.

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Audi Q2 Uradno Avto Audi ukinja kar dva popularna modela

Večja baterija sicer omogoča polnjenje z izmeničnim tokom do moči 11 kilovatov (šibkejša 7,4 kilovata), ki je dovolj, da se baterija, če imate pametno polnilno postajo, napolni čez noč. Na avtocesti bi lahko polnil na hitri enosmerni polnilnici z močjo 125 kilovatov za večjo baterijo. S tem naj bi se v desetih minutah preneslo dovolj toka za 150 kilometrov nadaljnje vožnje. V praksi vedno ni tako, sploh, če je hkrati na polnilnice priklopljenih več vozil.

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Doseg je možno povečati z malo lastnega vložka, predvsem pri rekuperaciji energije, ki jo voznik upravlja s pomočjo obvolanskih ročic. Z elektromotorjem poteka 90 odstotkov vseh zaviranja, kar pomeni, da je precej visoka tudi sposobnost rekuperacije. To se je kazalo predvsem pri relacijskih vožnjah, na primer Ljubljana - Kamnik, ko je veliko zaviranja. Takrat se nekaj energije steče nazaj v baterijo, kar se pozna pri končnem dosegu.

Premijska cena

Predvsem mi je všeč agilnost vozila, obračalni krog je le 10,2 metra, kar je celo manj kot v najmanjšem audiju A1. Pri Audiju so se pohvalili, da so veliko stavili tudi na prijaznost okolju. Iz recikliranih materialov je izdelanih kar 27 vidnih delov, dobavitelji morajo izpolnjevati okoljska merila, CO2 nevtralna pa je tudi celotna proizvodnja, k čemur veliko pripomore tudi tovarna v Zwickauu, ki v največji meri uporablja zeleni električni tok.

Audi Q4 40 e-tron | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vse to na koncu kupec plača, saj Q4 e-tron še zdaleč ni poceni. Osnovna cena takega vozila, ki ima pogon le na zadnji kolesni par je 52.790 evrov, z dodatki pa se je cena povzpela na končnih 69.990 evrov. Med doplačljivimi dodatki je nekaj takih stvari, ki jih premijski avto danes mora imeti, na primer električno odpiranje prtljažnih vrat, navigacije ali kamera za vzvratno vožnjo, pa tudi 20-palčna platišča, progresivno krmiljenje, matrični LED žarometi ...
 

Komentarjev 2
  • Smacky77 09:31 21.marec 2022.

    Jp, kupiš 2x dražji avto na elektriko, da v 5-ih letih prišparaš 10.000€ na bencinu...