Analitiki: Še večji padec dizelskih vozil v letu 2018

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dizelski avtomobili več kot očitno izgubljajo primat med pogonskimi agregati. Padec prodaje v letu 2018 naj bi bil še večji kot v letu 2017.
Oglej si celoten članek

Pred dvema letoma smo poslušali smele napovedi o tem, kako se dizelskim vozilom bliža konec. A do tega še lep čas ne bo prišlo. Je pa zato več kot jasno, da se dizelski motorji vse bolj poslavljajo iz vozil nižjega in nižjega srednjega razreda, ki predstavljajo glavnino prodaje vozil pri nas in v Evropi.

MERILI SMO PORABO GORIVA Bencinski hibrid s porabo goriva povsem konkurenčen dizelskim strojem

Zato ni čudno, da statistike kažejo na znaten padec prodaje dizelskih vozil v Evropi oziroma rast bencinskih motorjev. Dizli ostjajo priljubljeni predvsem pri športnih terencih višjih razredov, pa tudi limuzinah višjih razredov, ki pa so prodajno v upadu. Nadaljnji padec gre pričakovat kljub temu, da so nekateri avtomobilski proizvajalci investirali ogromna finančna sredstva v razvoj čiste dizelske tehnologije.

KDAJ PO POTI PARIZA? Bodo slovenske občine prepovedale vožnjo v mestih s starimi dizelskimi vozili?

Pri Automotive News Europe so se pri nekaj analitskih hišah specializiranih za dogajanje v avtomobilski industriji pozanimali kaj se bo v letu 2018 dogajajo s trgom dizelskih vozil v Evropi, ki je glede na statistiko prvih registracij v upadu. 

"Ne vidim dramatičnega padca deleža dizelskih vozil v naslednjih letih. Njihov delež se bo zmanjšal za nekaj odstotkov," pravi Pietro Boggia, višji svetovalec pri Frost & Sullivan, kjer predvidevajo, da se bo delež dizelskih vozil v Evropi v letu 2018 zmanjšal za nadaljnjih dva do tri odstoke.

Nov trend Proizvajalci vozil zavohali, kako bi lahko "dizelsko krizo" speljali na svoj mlin

Al Bedwell, direktor za globalne raziskave motornih pogonov pri podjetju LMC Automotive pričakuje, da bo delež novih dizelskih vozil v Evropi padel pod 42 odstotkov, medtem, ko je bil pred dvema letoma še 50-odstoten. "Avtomobilski proizvajalci bodo morali do leta 2020 zadovoljiti stroge emisijske norme," najpomembnejši razlog bitke z emisijami omenja Bedwell.

Jose Avila, šef pogonskega oddelka pri Continentalu pravi, da morajo biti dobavitelji avtomobilske industrije pragmatični. "Ostati je treba realen, saj se situacija pri pogonskih motorjih še ni dramatično spremenila." 

Leta 2019 Leta 2019: bencinar, ki bo porabil toliko kot dizel

Časi dizelske slave končani

Kljub temu so časi dizelske slave v Evropi končani, saj Evropska komisija postavlja vse strožje emisijske standarde, za katerimi še bolj trdno stojijo po emisijskem škandalu, ki so ga zakuhali pri Volkswagnu. Mišljenje o dizelskih avtomobilih so nekoliko spremenili tudi potrošniki.

Slovenska Hidria Slovenska Hidria je olajšala življenje voznikom dizelskih avtomobilov

JATO Dynamics, kjer se ukvarjajo z avtomobilsko statistiko, beleži velik padec deleža dizelskih vozil v Evropi v zadnjih letih. Še leta 2011 je bil delež novih dizelskih vozil v 27 državah v Evropi 53 odstotkov (bencinskih 43 odstotkov), v prvih desetih mesecih leta 2017 pa je bil delež dizelskih modelov le še 44 odstoten. To je najmajši delež po letu 2003.

Največji preskok je bil viden v Franciji, kjer je delež dizelskih vozil iz 72 odstotkov leta 2012 lani padel na zgolj 48 odstotkov. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 21:25 7. Januar 2018.

    Razgledan človek bo kupil preverjeno dizel vozilo, kot preverjeno mislim na vozilo oziroma model, ki je na trgu vsaj 4 …

  • 20:24 7. Januar 2018.

    Malo bom še počakal v katero smer se bo stvar razvijala, potem pa menjam avto. Imam 8let starega TD ki …

  • 18:16 7. Januar 2018.

    Jaz imam vedno dizla in ga bom imel tudi naprej!! Ti zlovešči raziskovalci delajo samo reklamo za bencinske motorje seveda …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.