Avto > Mehanik leta
11697 ogledov

Slovenska Hidria je olajšala življenje voznikom dizelskih avtomobilov

Hidria
Slovenska Hidria dokazuje svoje znanje na več področjih, na nekaterih področjih pa je superiorna. Številni vozniki so zaradi njenega izzuma na boljšem.

Žarilne svečke so eden izmed ključnih delov sodobnih dizelskih motorjev, ki mora ne glede na temperaturo okolice zagotavljati zagon motorja, močno pa vplivajo tudi na doseganje okoljevarstvenih norm ter nenazadnje udobje, zato sta njihova kakovost in brezhibno delovanje čedalje bolj pomembna.

Sodobne žarilne svečke se močno razlikujejo od predhodnic, saj so bistveno bolj učinkovite, izpostavljene večjim obremenitvam in v kombinaciji z nekaterimi drugimi sistemi v vozilu opravljajo več pomembnih nalog.

Peugeot 208 Hidria Avto Hidria v pomemben posel s koncernom PSA

Omenjeno pomeni, da pri kakovosti ne gre sklepati kompromisov in je bolj modro izbrati svečke, ki bodo svojo vlogo opravljale učinkovito, brez težav in dovolj dolgo.

 | Avtor: Hidria Hidria

Tega se izdelovalci vozil dobro zavedajo in zato že za prvo vgradnjo izbirajo dobavitelje, ki lahko jamčijo visoko kakovost delovanja. Mednje sodi tudi slovensko podjetje Hidria, ki si je z naprednimi in kakovostnimi izdelki v panogi ustvarilo sloves, zato mu zaupajo številni veliki in mali izdelovalci vozil, od tistih najcenejših do dragocenih prestižnežev.

Sodobne žarilne svečke opravljajo več in zahtevnejše naloge kot njihove predhodnice. Med najuglednejšimi izdelovalci pa je tudi slovensko podjetje Hidria.

Hidria namreč ponuja pester nabor naprednih žarilnih svečk, ki jih je mogoče kupiti tudi v poprodaji za vgradnjo na servisih. Strokovnjaki izpostavljajo, da morajo sodobne žarilne svečke zagotavljati učinkovitost v vseh temperaturnih pogojih in da za doseganje ustrezne temperature, približno 1000 stopinj Celzija, na žarilni konici zadostujeta že dve sekundi.

Voznikom avtomobilov z dizelskim motorjem tako največkrat sploh ni treba več čakati na to, da na armaturi ugasne značilna lučka predgretja, zagon motorja je tišji, preteklost pa so tudi dimni oblaki okrog vozila.

 | Avtor: Hidria Hidria

Kakovost izdelave žarilnih svečk mora biti vrhunska, njihova življenjska doba pa je lahko zelo dolga in odvisna od načina uporabe vozila.

Uspešen zagon vozila pa pri sodobnih žarilnih svečkah še ne pomeni konec dela, ampak lahko s posredovanjem podatkov krmilni enoti motorja o dogajanju v valjih in nadaljnjim delovanjem zagotavljajo bolj ubrano in okolju prijaznejše delovanje motorja, ne glede na kakovost goriva, njegovo temperaturo in vremenske razmere. S tem so seveda med drugim pomemben del v procesu doseganja okoljevarstvenih standardov euro 6 in euro 7.

Hidria Avto Hidria poganja milijone

Vprašanja za mehanika

Na vprašanja je odgovarjal Primož Rožnik, trikratni zmagovalec izbora Mehanik leta.

Mehanik leta 2016 Primož Rožnik | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kakšna je vloga žarilnih svečk, kako njihovo delovanje vpliva na delovanje motorja, porabo …?
Žarilne svečke pri dizelskih motorjih v prvi vrsti poskrbijo za lažji zagon mrzlega motorja, pri novejših motorjih pa ostajajo po potrebi delujoče tudi po zagonu motorja zaradi zagotavljanja mirnejšega teka in čistejših izpušnih plinov. V teh primerih so vedno nadzorovane preko posebnih vklopnih modulov, ki ji nadzira ECU motorja. S tem lahko poskrbijo tudi za zmanjšanje porabe goriva.

Slovenskim izdelkom zaupajo številne znamke že za prvo vgradnjo, pester nabor svečk pa Hidria ponuja tudi na trgu rezervnih delov.

Katere so ključne lastnosti kakovostnih žarilnih svečk?
Predvsem kakovostna izdelava, da ne pride do njihove poškodbe že pri montaži, dolga življenjska doba žarilnega elementa in kratek čas doseganja najvišje delovne temperature.

Zakaj je neoporečno delovanje pomembnejše v zimskem letnem času?
Zanesljivo delovanje žarilne svečke mora zagotavljati dober zagon motorja ne glede na zunanjo temperaturo okolice. Pozimi so vsi sestavni deli motorja ohlajeni na nižjo začetno temperaturo, kar ob zagonu motorja otežuje doseganje dovolj visoke temperature stisnjenega zraka v valju motorja za samovžig dizelskega goriva.

Kakšna je življenjska doba žarilnih svečk, kdaj jih je treba menjati?
Za žarilne svečke v večini primerov ni predviden interval zamenjave, saj delujejo le ob zagonu motorja, pri novejših motorjih pa še nekaj minut po zagonu. Zatorej je interval težko določiti zaradi zelo različne uporabe vozil. Ker so v večini novejših vozil nadzorovane z ECU motorja, je njihova kontrola poenostavljena s priklopom vozila na tester lastne diagnoze. Ob odpovedi ene se vedno zamenjujejo v vseh valjih.

Janez Kranjčič mehaniki Avto Mehanik, ki daje vetra pooblaščenim serviserjem

Na kaj je treba paziti pri izbiri svečk in še posebej pri vgradnji?
Vedno izberemo čim kakovostnejše žarilne svečke, in sicer zaradi lažje montaže, predvsem pa zavoljo v večini novih motorjev zelo oteženega dostopa do njih. Pogostejša menjava cenejših žarilnih svečk je lahko krepko dražja. Ob vgradnji žarilnih svečk moramo biti previdni že pri demontaži starih, da ne odlomimo ohišja ali žarilnega elementa stare žarilne svečke ali pa poškodujemo navoja v glavi motorja. Zamenjava žarilnih svečk je v današnji dobi podvržena veliko malim zvijačam, ki jih moramo upoštevati za uspešno opravljeno delo. Lahko bi rekli, da to ni več opravilo za amaterskega mehanika brez specialnih orodij in pripomočkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice