Avto
15982 ogledov

Proizvajalci vozil zavohali, kako bi lahko "dizelsko krizo" speljali na svoj mlin

Dizel Shutterstock
Nagovarjajo na milijone lastnikov vozil, ki jim grozi izumrtje.

Ford Motor je zadnji v vrsti avtomobilskih proizvajalcev, ki v Veliki Britaniji ponujajo "denarno subvencijo" ob menjavi vozila z dizelskim motorjem za novega forda. Po britanskih cestah se vozi okoli 15 milijonov vozil z dizelskimi motorji, starimi vsaj osem let in več.

Ford transit Avto Transit je lahko najbolj opazen slovenski kombi

Od 1. septembra do 31. decembra letos bodo tako pri Fordu vsakemu lastniku dizelskega osebnega vozila ob menjavi za novega forda primaknili 4.366 evrov, v primeru kombi vozila pa bo denarna subvencija še skoraj enkrat večja. V poštev pridejo vozila, ki so stara vsaj osem let, motorji pa zadostujejo emisijskim normam od Euro 1 do Euro 4, ki najbolj onesnažujejo ozračje.

ljubljana 16.06.2010 avtobus LPP, mocan crn izpusni dim, izpuh, Stegne, Ljubljan KDAJ PO POTI PARIZA? Avto Bodo slovenske občine prepovedale vožnjo v mestih s starimi dizelskimi vozili?

Ford še zdaleč ni edini

Velika Britanija ima največjo floto vozil z dizelskimi motorji v Evropi, za to pa je kriva tudi država, ki je na raznorazne načine v preteklosti spodbujala voznike v zamenjavo bencinskih modelov vozil za dizelske. Podobne denarne sheme, kot Ford so v zadnjem mesecu na Otoku sprejeli tudi pri skupini BMW Group, Mercedes-Benzu in Vauxallu (Opel).

BMW i8 vsaj 136.800 € Avto Slovenec ni mogel čakati na subvencije - kupil je BMW i8

Hkrati se je pretekli mesec Velika Britanija pridružila Franciji, ki je že najavila konec dizelskih vozil. Britanci nameravajo ukiniti prodajo dizelskih vozil do leta 2040. Londonski župan Sadiq Khan je dejal, da bi lahko "dizelski program" s katerim se želijo v mestu znebiti dizelskih avtomobilov britansko prestolnico stal več kot pol milijarde evrov.

"To je pravi čas, da se avtomobilska industrija odzove," pravi Andy Barratt, vodja britanskega Forda, ki dodaja: "S subvencijami ciljamo na bazen okoli 15 milijonov vozil, ki so na cestah v Veliki Britaniji. To se bo zagotovo odrazili v boljši kakovosti zraka."

Komentarjev 3
  • kapibara 13:40 23.avgust 2017.

    pRED DESTLETJEM SO V zda že IMEL TAKE AVTE IN JIH DALI V TEST UPOPRABO OBČANOM- tAKO ZADOVOLJNI, DA SO JIH PO KONCU, HOTELI KUPITI ! vSE SO VZELI NAZAJ IN KONTROLIRANO UNIČILI ! eLEK, TEHNIKA ZA AVTE, JE že ...prikaži več POZNANA ZA 100% KORIST LJUDEM ampak KORPORACIJAM NI V INTERESU, NI DENAR- nE BOM SPREMINJAL PISAVE !!

  • mph 09:03 23.avgust 2017.

    Električna vozila so grd nateg in bodo še dolgo tako. Razgradnja baterij zelo obremenjuje, zelo hitro "grejo", ... stanejo taka vozila precej več, najem baterije vsaj dvojno kot sedaj porabim za gorivo in najem stane tudi, če bo avto mesec ...prikaži več dva v garaži, moraš vozit na pravo polnilnico, to doma preko vtičnice je samo za prvo silo, ..... Bo treba kaj drugega počakat ali pa drastično izboljšanje tehnologije baterij, da bo baterija zdržala kot bo življenjska doba vozila. TAKRAT bo elektrika uporabna